Voorakkoord tussen cipiersbonden en minister Geens

Er is een voorakkoord tussen de cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat zal voorgelegd worden aan de achterban. Tot dan zullen de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen hun staking, die nu al een maand duurt, voortzetten.

Een dag na de nationale betoging en de afsluiting van de sociale verkiezingen hebben de overheidsvakbonden van de cipiers en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een voorakkoord bereikt. Daar waren tien overlegrondes voor nodig. 

De Franstalige bonden hebben als eerste het overleg verlaten. Later kwamen ook de Nederlandstalige vakbonden naar buiten. Ze willen niet communiceren over de inhoud. Die wordt eerst aan de achterban gepresenteerd. Zo lang die haar fiat niet geeft, wordt er voortgestaakt.

"Opvallend is dat de Nederlandstalige bonden spreken van het verdedigen van het voorakkoord bij hun achterban, en de Franstalige bonden over het voorleggen van het akkoord", zegt VRT-journaliste Liesbeth Indeherberghe. "Daar kunnen we misschien al conclusies uit trekken."

Het voorstel van Geens

1 . Het nieuwe voorstel van Geens spreekt van 480 extra aanwervingen, waarvan 386 cipiers. Tegen midden 2017 zou dat het aantal personeelsleden in het Belgische gevangeniswezen op 7.075 moeten brengen. "Dat is op een haar na het personeelsplan 2014", zegt Filip Dudal van ACV.

2. Tegen juni 2017 moet het aantal gevangenen ook gedaald zijn tot minder dan 10.000. Dit wil de minister bereiken door nog meer op internering in te zetten. Zo komen er in de komende jaren nog twee nieuwe FPC's in Wallonië en een in Vlaanderen. Ook de voorlopige hechtenis moet worden aangepast. Momenteel zit 36 procent van de gevangenen in voorlopige hechtenis, verduidelijkt zijn woordvoerster.

3. De gevangenissen zullen ook op vrijwillige basis kunnen kiezen of ze hun manier van werken aanpassen. Als ze hiervoor kiezen, krijgen de de gevangenisbewakers een flexibiliteitspremie van drie euro om het loonverlies te compenseren. Door die andere manier van werken zullen cipiers niet langer in drie maar in vijf shiften werken. Op die manier is er meer personeel aanwezig is in de gevangenis tijdens de dagdiensten. De nachtpremie wordt voor alle gevangenissen opgetrokken tot 3 euro per uur.

4. Daarnaast belooft de minister de verouderde infrastructuur aan te pakken, een van de strijdpunten van de Franstalige vakbonden en de liberale VSOA. Koen Geens maakt hiervoor 56 miljoen euro vrij, 46 miljoen voor gewone aanpassingswerken en 10 miljoen euro voor urgente beveiligingswerken.

Een lange wandeling

In het midden van 2017 zal er een evaluatiemoment plaatsvinden dat "cruciaal is voor het verdere verloop van Geens' plannen", zegt Gino Hoppe van ACOD.

Minister Geens hoopt alvast dat de cipiers in Brussel en Wallonië dit voorstel aanvaarden. "Het was een lange wandeling die uiteindelijk dit goed voorstel heeft opgeleverd", zegt Geens. Maar met 100 procent zekerheid kan hij een akkoord niet beloven. "Never say never."

Meest gelezen