"Geen failed state, maar failed government"

"Dit is geen failed state, maar een failed government". Op die manier vatte ACV-voorzitter Marc Leemans na de betoging de kritiek op de regering nog eens samen.

Het is al de derde keer sinds de regering-Michel van start is gegaan dat de drie vakbonden samen de straat op komen tijdens een nationale betoging. De kritiek is niet nieuw. De bonden vinden dat de regering het geld telkens weer gaat halen bij de gewone man en de grote vermogens onaangetast laat.

"Het regeringsbeleid tast zwaar in de portemonnees van gewone mensen en ontziet volledig de portefeuilles van de begoeden", zegt Leemans. "De mensen beseffen dat de regering een verkeerd beleid voert. Deze regering heeft geen communicatieprobleem, namelijk beter uitleggen wat ze beslissen, maar deze regering heeft een probleem".

"De grote vermogens hebben tot nu toe nul euro betaald", zegt Rudy De Leeuw van het ABVV. "Dat is de schande dat het altijd dezelfden zijn die moeten betalen, die de sanering van de overheidsfinanciën in orde moeten brengen, terwijl het privékapitaal ontsnapt. Er moet dringend een ander sociaal en economisch beleid komen".

"De inspanningen die door de meer gegoeden zouden worden gedaan als tegenprestatie zijn helemaal verdampt", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. "De kaaimantaks is een hagedistaks geworden, klein en snel weg. De diamanttaks schittert door de afwezigheid, de speculaastaks (speculatietaks, nvdr.) is helemaal verstopt in de koffie. De maat is vol."

Deze betoging komt er na de maatregelen die de regering nam tijdens de begrotingscontrole een tijdje terug. Vooral de afschaffing van de 38 urenweek kan op veel kritiek rekenen.

Waartegen protesteren de vakbonden precies?

De vakbonden protesteren vandaag zowel tegen maatregelen die de regering al heeft ingevoerd als tegen de plannen voor de toekomst.

  • Afschaffing van de 38 urenweek. Die zal in de toekomst op jaarbasis worden berekend, waardoor er meer kan worden gewerkt als het druk is en minder als het kalm is.
  • De taxshift, die volgens de bonden de grote vermogens onaangeraakt laat.
  • De indexsprong, waardoor het loon pas later stijgt.
  • De aanpassingen op het tijdskrediet en de loopbaanonderbreking.
  • Het herinvoeren van de proefperiode.
  • De besparingen bij de openbare diensten.

En na vandaag?

Na de betoging morgen volgt volgende week op 31 mei een manifestatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de openbare sector. Een maand later, op 24 juni, organiseert de socialistische bond ook een nationale staking, de christelijke en liberale vakbonden nemen die dag niet deel aan de staking.

De vakbonden hebben ook al acties aangekondigd voor het najaar. Op 29 september plannen ze een derde grote betoging en op 7 oktober, bij de tweede verjaardag van de regering-Michel, volgt een nieuwe nationale staking in gemeenschappelijk vakbondsfront.
 

Meest gelezen