VRT gebruikt virtual reality: "Sterke tool om verhalen te vertellen"

VRT Nieuws stapt op de trein van virtual reality. Journalist Jens Franssen trok enkele maanden geleden naar Syrië en maakte er twee 360°-nieuwsreportages die sinds vandaag beschikbaar zijn. "Welke richting het ook uitgaat, hier gaan we niet mee stoppen."

VRT-journalist Jens Franssen ging in maart van dit jaar naar Syrië, omdat het conflict er vijf jaar geleden begon. Waar hij normaal stukken voor televisie, radio en de website maakt, vroeg hij nu enkele dagen extra om er twee reportages te maken in virtual reality met een 360°-camera. Daarvoor werd samengewerkt met Fisheye, een bedrijf gespecialiseerd in virtual reality.

"Zo'n jaar geleden zag ik voor het eerst een virtual reality-reportage", zegt de journalist. "Ik wist meteen dat ik zoiets wilde maken. De voorbije jaren heb ik al verschillende verhalen gemaakt aan het front, maar toch had ik het gevoel dat ik nooit echt kon laten zien hoe donker, grijs en somber het er is. Hier kan dat wel, want hier zit de kijker er middenin. We zijn als nieuwsdienst op zoveel unieke plaatsen, dit is echt een sterke nieuwe tool om verhalen te vertellen. Bovendien kan het een manier zijn om jongeren te bereiken."

"Ryad's war oil" en "Syria's silence" zijn voor de VRT de eerste nieuwsreportages in virtual reality. "Maar eigenlijk zijn we hier al lang mee bezig", zegt Dieter Boen, hoofd van de dienst innovatie. Hij verwijst onder meer naar experimenten in het verleden en de reportage waarbij kijkers samen met Hanne Decoutere de nieuwe studio van "Het Journaal" konden ontdekken.

"Technologisch staat alles misschien nog in zijn kinderschoenen, maar je merkt dat er enorme stappen worden gezet. Vlaanderen en Brussel staan echt in de kopgroep als het aankomt op virtual reality. Wij als VRT willen daarbij een stimulerende rol spelen."

De reportages zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Arabisch en dat op verschillende kanalen, waaronder deredactie.be, de app Eeyou en YouTube. Wie geen bril heeft, kan de reportage volgen zoals dat in Google Streetview kan. "Maar met een bril is het natuurlijk veel leuker."

Meest gelezen