"Antwerpse politie moet dringend werk maken van antidiscriminatie"

Binnen het Antwerpse politiekorps bestaat er een zwijgcultuur over racistische pesterijen en discriminatie. Dat blijkt uit een rapport van het Comité P. Het Comité beveelt aan om dringend werk te maken van een echt antidiscriminatiebeleid. In mei begint de politie alvast met een interne campagne. Burgemeester Bart De Wever kondigde in "Terzake" aan dat er ook een nieuw rekruteringsbeleid komt.

Enkele jaren geleden getuigden allochtone politiemensen al over pesterijen en racisme binnen het korps. Die verhalen worden nu grotendeels bevestigd in een nieuw rapport van Comité P, schrijft Gazet van Antwerpen.

Volgens het Comité P bestaat er binnen het Antwerpse politiekorps een zwijgcultuur, waardoor zowel autochtone als allochtone agenten racistische incidenten niet melden, uit angst voor represailles door collega's.

"In een eerste luik zijn we nagegaan of er maatregelen op papier bestonden over hoe men racisme binnen het korps moest counteren. En nadat we alle documenten geanalyseerd hadden en gesprekken gevoerd, zijn we nagegaan wat de bevindingen zijn van allochtone mensen op de werkvloer zelf. We hebben zo'n 20 mensen daarover verhoord", zegt Diane Reynders van het Comité P.

Het rapport is vooral scherp voor de korpsleiding onder de vorige burgemeester, die nauwelijks concrete maatregelen zou hebben genomen. Het Comité P erkent wel dat er onder huidig korpschef Serge Muyters een kentering kan worden waargenomen en het "diversiteitsbeleid aangezwengeld wordt".

In mei begint de Antwerpse politie met een interne campagne om agenten aan te sporen om racistische uitlatingen of pestgedrag wél aan te kaarten via een meldpunt of het netwerk diversiteit.

"Nood aan diverser politiekorps"

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) noemt het racisme bij zijn politiekorps geen specifiek Antwerps probleem.

"Je zal mogelijk in elk groot politiekorps in ons land hetzelfde aantreffen. Enkel in Antwerpen is dat fenomeen systematisch onderzocht, en daar ben ik zeer blij om", vertelde hij in "Terzake". "We zien duidelijk dat het om een kleine minderheid gaat. Het probleem is dat men van alledaags racisme geen probleem maakt. Vooral banale woordkeuzes in taalgebruik in "moeilijke wijken" worden niet geproblematiseerd, en dat kan natuurlijk niet. Die cultuur moet veranderen."

De Wever erkent ook dat er tot voor kort weinig aan gebeurde. "Er heerste een cultuur van stilzwijgen. De dienst Intern Toezicht probeerde het eerder toe te dekken dan uit te spitten, dat is allemaal wel erg jammer. Ik ben blij dat het rapport ook vaststelde dat onder het nieuwe bestuur en onder de nieuwe korpschef een grote kentering is gekomen."

De Antwerpse burgemeester heeft het gevoel dat er een nieuwe wind door zijn politiekorps waait. Verder wil hij vooral aan rekruteringszijde iets veranderen. "Er moeten meer allochtone politieagenten komen, van Noord-Afrikaanse en Turkse origine. Ik heb van de minister van Binnenlandse Zaken (Jambon, nvdr) eindelijk een pilootproject gekregen waardoor ik die mensen specifiek kan rekruteren. Bedoeling is om jongeren op de schoolbanken te rekruteren en naar de opleiding te leiden. Dat is de beste remedie om tot een andere korpscultuur te komen."

Meest gelezen