Interfederaal Gelijkekansen­centrum wordt Unia

Wie een vraag of melding heeft over discriminatie kan voortaan terecht bij Unia. Dat is de nieuwe naam van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Met de naamswijziging wil Unia zichzelf en zijn opdrachten meer bekendmaken bij het grote publiek.

De naamsverandering is het resultaat van een proces dat begon in 2012 toen de instelling "interfederale" bevoegdheden kreeg. Behalve een nieuwe naam, kreeg Unia onlangs een nieuw bestuur en een nieuwe directie. Els Keytsman (foto bovenaan), voormalig directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en Patrick Charlier, al waarnemend directeur sinds mei 2015, staan samen aan het roer.

"Onze missie evolueerde doorheen de tijd. Vandaag zijn we volledig bevoegd voor gelijke kansen en de strijd tegen discriminatie zoals werd vastgelegd in 17 criteria van de antidiscriminatiewetgeving", zegt Keytsman. "Dit doen we nu op federaal, regionaal en gemeenschapsniveau. Werkgelegenheid, onderwijs, huisvesting en dienstverlening werden enkele van onze belangrijke domeinen. Onze lokale contactpunten breiden we uit over heel België. Zo willen we dichter bij de realiteit van de burgers staan."

Uit een bevraging van Unia blijkt dat 74 procent geen idee heeft bij wie aan te kloppen voor klachten over discriminatie. "Onze zichtbaarheid kan en moet beter. Onze officiële naam is te lang, te complex en er circuleren blijkbaar maar liefst 70 versies van", aldus Keytsman. "Unia is een pertinente en simpele naam die in beide landstalen goed in de mond ligt." Unia start meteen een campagne op de sociale media met de hashtag #GelijkinBelgië?.

Meest gelezen