Experts weerleggen dat "De kruisdraging" niet van Bosch is

Experts en de museumdirectie van het Gentse MSK weerleggen dat het topwerk "De kruisdraging" van Hiëronymus Bosch niet van de meester zelf zou zijn. Ze zeggen dat de argumentatie van het Nederlands Bosch Research and Conservation Project (BRCP), dat recent na onderzoek concludeerde dat het werk uit zijn atelier of van een volgeling zou komen, te wankel is.

Het olieverfschilderij "De kruisdraging", een laat werk van Bosch, wordt omschreven als "een van de meest hallucinante scheppingen uit de Westerse kunstgeschiedenis". Op het werk is een kluwen van gemeen ogende hoofden te zien rond een kruisdragende Christus, die als enige met Maria sereen weergegeven wordt.

Al langer woedt onder kunsthistorici discussie of het werk van de hand van de meester is, dan wel uit zijn atelier of van volgelingen. De conclusies uit een onderzoeksproject, voorafgaand aan een prestigieuze tentoonstelling in 's-Hertogenbosch naar aanleiding van het vijfhonderdste herdenkingsjaar van Bosch' sterfdatum, wezen alvast in de richting van dat laatste.

Een panel van experten bestudeerde het onderzoeksverslag en weerlegde dinsdagavond in een panelgesprek in het Gentse MSK de argumentatie van de Nederlanders. Restaurator en kunsthistorica Griet Steyaert wees er onder meer op dat in de loop van de geschiedenis regelmatig aan panelen werd gewerkt. Het ontbreken van een onbeschilderde boord wijst er niet per se op dat het werk van latere datum is.

Ook professoren Paul Vandenbroeck (KMSKA/IMMRC-KU Leuven) en Maximiliaan Martens (Kunstwetenschappen UGent) bogen zich over het onderzoeksdossier. "Wij hebben het werk vergeleken met "De doornenkroning", een werk uit de National Galery in Londen en met zekerheid van Bosch, en komen tot de conclusie dat 'De Kruisdraging' zowel typologisch als stilistisch echt is", zegt professor Maximiliaan Martens.

Museumdirecteur Catherine de Zegher is dan ook formeel over de communicatie naar bezoekers toe. "Op onze muurtekst blijft staan dat het om een Bosch gaat", klinkt het. Wel is het MSK van plan om het onderzoek voort te laten gaan.

Meest gelezen