"Diplomatiek overleg heeft cruciaal punt bereikt"

De diplomatieke onderhandelingen om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië hebben volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier een doorbraak nodig. "Als we nu geen einde kunnen maken aan deze spiraal van geweld dan zal de burgeroorlog nog veel langer duren."
AFP or licensors

Europese, Amerikaanse, en Russische topdiplomaten overleggen momenteel in München met hun collega's uit het Midden-Oosten over hoe ze de strijdende partijen weer rond de tafel kunnen krijgen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (foto) hebben de onderhandelingen een tweesprong bereikt en moeten ze nu een of andere doorbraak teweegbrengen. "Als we er nu niet in slagen om de spiraal van geweld en tegengeweld te doorbreken, dan zal deze vreselijke burgeroorlog nog veel langer aanslepen."

Maar, zo stelde Steinmeier ook, "iedereen die nodig is, is in München aanwezig".

De Franse president François Hollande heeft intussen gezegd dat Rusland moet stoppen met de bombardementen tegen Syrische burgers. Voor Hollande is een oplossing in Syrië alleen mogelijk als president Bashar al-Assad opstapt.

Uitweg uit impasse

De bedoeling van de gesprekken is om uit de impasse te geraken, het overleg van Genève voort te zetten en de strijdende partijen weer rond de tafel te krijgen.

Geen makkelijke taak, stelde ook Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlandbeleid van de Europese Unie bij de start van de bijeenkomst. "Dit wordt een erg belangrijke meeting. De toekomst van Syrië en de Syriërs ligt in onze handen."

Amerikaans-Russisch overleg

Nog voor het overleg van start ging, was er vanmiddag al een afzonderlijke ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov. 

Rusland voert sinds vorige week zware bombardementen uit op de door de rebellen bezette stad Aleppo. Dankzij deze ruggensteun konden de Syrische regeringstroepen de stad benaderen. Maar als gevolg van de Russische luchtaanvallen zijn vele tienduizenden inwoners van Aleppo op de vlucht geslagen. Zij verblijven in kampen voor de Syrisch-Turkse grens. Rusland ligt in de internationale gemeenschap dan ook zwaar onder vuur.

Rusland zelf stelde voor om op 1 maart de wapens neer te leggen, maar dat is niet naar de zin van de Amerikanen. Zij stellen dat dit Rusland en de Syrische regering drie extra weken geeft om de gematigde rebellengroeperingen uit te schakelen. Washington wil een onmiddellijke wapenstilstand.

AFP or licensors

Bij de aanvang van hun gesprek weigerde Kerry (foto onder)  in te gaan op de vraag of een akkoord mogelijk was. "We zullen een ernstig gesprek voeren over alle aspecten van wat er in Syrië aan de hand is. Uiteraard zullen we op een bepaald ogenblik vooruitgang willen maken op het vlak van humanitaire toegang en een vredesbestand. We zullen alle aspecten van het conflict bespreken."

Volgens Lavrov heeft Rusland al een "zeer specifiek voorstel" gedaan. "We wachten het Amerikaanse antwoord af vooraleer we het meenemen naar het algemene overleg later vandaag."

AFP or licensors

Meest gelezen