Vernieuwde Antwerpse Zuiderdokken krijgen grote groene zone

Antwerpen heeft beslist hoe de Gedempte Zuiderdokken er over enkele jaren zullen uitzien. Van de vijf ontwerpen die op tafel lagen werd het Zwitsers-Belgische plan "Dok Zuid", met een grote, groene zone, zowel door de stad als door de vakjury als favoriet naar voren geschoven.

De stad Antwerpen was via een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester op zoek gegaan naar een ontwerper voor de heraanleg van het plein. De finale keuze werd gemaakt tussen vijf ontwerpen.

In januari spraken 2.200 Antwerpenaren hun voorkeur al uit. De voorkeur van zowel de stad als de vakjury ging vanavond uit naar ontwerp "Dok Zuid", een plan van een Zwitsers-Belgisch team. In dat plan wordt een grote, groene zone van 9 hectare voorzien. "Dok Zuid" was ook de favoriet bij de Antwerpenaren zelf.

"De jury en de stad hebben gekozen voor een ontwerper die heel duidelijk van een basisontwerp vertrekt waar zowel stad als buurt, bewoners en stakeholders (zoals musea, horeca, winkeliers…), verder op kunnen werken. Dit schept veel toekomstmogelijkheden waarbij we als stad zeker willen blijven inzetten op participatie van onze inwoners", aldus Schepen van Ruimtelijke Ontwikkeling Rob Van de Velde.

Drie zones

Het basisidee van "Dok Zuid" is de opdeling van de Gedempte Zuiderdokken in drie delen: de "Weide", met waterpartijen, de "Tuin", met veel groen, en de "Scène" waar evenementen georganiseerd kunnen worden. Rondom die drie zones komt de "Kroon", een wandelzone onder hoge bomen met ruimte voor terrassen. Het nieuwe ontwerp moet het plein beter verbinden met de omliggende straten en musea als het MUHKA, het Fotomuseum en het Museum voor Schone Kunsten.

Momenteel zijn de Zuiderdokken een populaire, gratis parking in de stad. De parkeerplaatsen blijven in "Dok Zuid" behouden, maar komen wel ondergronds. Er worden twee parkings aangelegd, met even veel plaatsen als er momenteel bovengronds zijn, maar die worden wel betalend.

Inspraak

Niet enkel bij de keuze voor "Dok Zuid", maar ook bij de uitwerking ervan krijgen de Antwerpenaren nog inspraak. Er komen verschillende participatiemomenten waarop de inwoners van de stad hun mening kunnen geven. In het najaar wordt een schets voorgesteld aan het grote publiek. In 2017 komen het voorontwerp en later het definitieve ontwerp.

Meest gelezen