Turkije zal "indien nodig" 30.000 Syriërs aan de grens binnenlaten

De Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije zullen het land worden binnengelaten "indien nodig". Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd naar aanleiding van het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel is in Ankara om de Turken te overhalen om meer te doen om te verhinderen dat vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar Griekenland maken. De kanselier noemt zich "geschokt" door de Russische luchtaanvallen op Aleppo.

De Russische luchtaanvallen op Aleppo - ter ondersteuning van het offensief van het Syrische regeringsleger op de stad- vormen volgens Davutoglu "een zorgwekkende ontwikkeling".

Tienduizenden inwoners van Aleppo zijn de stad de voorbije week al ontvlucht. Voor de naar schatting 350.000 burgers die zich nog in de door de rebellen gecontroleerde wijken van de stad bevinden, dreigt een tekort aan voedsel, water en brandstof.

"Russische bombardementen niet tolereren"

Door de recente gebeurtenissen staan er bijna 30.000 Syriërs voor de Syrisch-Turkse grens, aldus Davutoglu. Hij ziet in het nieuwe offensief en de luchtaanvallen dan ook een "duidelijke poging om druk uit te oefenen op Turkije en Europa". Davutoglu beklemtoonde dat de Russische bombardementen niet getolereerd mogen worden vanuit het idee dat Turkije de vluchtelingen "toch wel zal opnemen".

De eventuele val van Aleppo, de op een na grootste stad van Syrië die sinds 2012 deels ingenomen is door de rebellen, zou de rebellen - gesteund door onder meer Turkije en Saudi-Arabië- een zware klap toebrengen.

Op dit ogenblik bevinden zich al 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen. Volgens de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus eerder heeft het land daarmee zijn limieten bereikt. "Maar we zullen de deur openen voor de vluchtelingen en hen niet in de steek laten", klonk het toen.

NAVO-steun

Davutoglu sprak vandaag klare taal. "Turkije zal de last niet alleen dragen." Nog volgens de premier zal hij volgende week Brussel op de hoogte brengen van wat er met de 3 miljard euro Europese steun zal gebeuren.

Ook Merkel zei "verschrikt en ontzet" te zijn door het leed dat veroorzaakt wordt door de Russische bombardementen in Syrië. Ze benadrukte de nood om snel tot zichtbare oplossingen te komen voor de Syrische vluchtelingen in Turkije.

Zo zullen Duitsland en Turkije samen bij de NAVO aandringen op steun in de strijd tegen de mensensmokkelaars aan de Turkse kust. Op die manier hopen ze het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije de overtocht naar Griekenland maakt, terug te dringen.

"We zullen de ontmoeting van de ministers van Defensie van de NAVO aanwenden om te praten over de mogelijkheden en de mate waarin de NAVO kan helpen, bijvoorbeeld door surveillance op zee of door ondersteuning van Frontex of de Turkse kustwacht", aldus nog Merkel.

Intussen hebben hulporganisaties in A'zaz, op 5 km van de Syrisch-Turkse grens een negende tentenkamp met een capaciteit van 10.000 plaatsen geopend voor de vluchtelingen die er nog steeds aankomen.

Op dit ogenblik bevinden zich in de buurt van het stadje meer dan 30.000 vluchtelingen, maar hun aantal kan oplopen tot 70.000, stelt de Turkse overheid.

Meest gelezen