Provincies keuren helft geweigerde bouwvergunningen toch goed

De Vlaamse provincies keuren 50 procent van de geweigerde bouwaanvragen die bij hen worden aangevochten, toch goed. Dat schrijft Het Nieuwsblad zondag. Een duidelijke reden daarvoor is er niet, en vaak gaan de provinciebesturen ook in tegen het advies van hun eigen ambtenaar. De praktijk maakt het moeilijk voor de gemeenten om een consequent ruimtelijk beleid te voeren.

De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op tafel bij het provinciebestuur, dat in ongeveer 50 procent van de gevallen de weigering ongedaan maakt, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij Joke Schauvliege (CD&V).

"Probeer als gemeentebestuur maar eens het landelijk karakter van de gemeente te vrijwaren of in te gaan tegen een projectontwikkelaar. Sommige aanvragers geven ons de indruk dat het al op voorhand beslist is dat ze hun vergunning zullen krijgen", aldus Nevens, die schepen van Ruimtelijke Ordening is in Kortenberg.

De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG)  stelde minister Schauvliege eerder al voor om de beroepsprocedure aan te passen en provincies enkel nog tussenbeide te laten komen bij juridische fouten. Nu kunnen ze ook inhoudelijk beslissingen nemen, en daar knelt het schoentje.

"Als de gemeente inhoudelijk een goede afweging gemaakt heeft, moet die gemeente ook eindzeggenschap hebben over de aanvraag zelf, dat er dus niet langer in beroep kan worden gegaan", zegt Xavier Buijs, stafmedewerker Ruimtelijke Ordening van de VVSG. "Beroep zou enkel nog mogelijk mogen zijn als er een procedurefout is of als de beslissing van de gemeente flagrant onvoldoende gemotiveerd is."

Meest gelezen