HRW: "Politiek van de angst" bedreigt mensenrechten

In het jaarlijks rapport van Human Rights Watch (HRW) is topman Kenneth Roth fors uitgevallen tegen politici die een sfeer van angst creëren en op die manier de mensenrechten in gedrang brengen. Hij verwees daarbij naar de terreurdreiging en de vluchtelingenstromen in de westerse wereld.

Het rapport van 659 bladzijden overschouwt de situatie van de mensenrechten in meer dan 90 landen. In zijn voorwoord heeft HRW-directeur Kenneth Roth harde woorden voor westerse politici.

"De vrees voor terreur en en de massale vluchtelingenstromen zetten westerse regeringen aan om de bescherming van de mensen- en burgerrechten terug te dringen. Die stappen achterwaarts bedreigen de rechten van iedereen en het is niet aangetoond dat die de veiligheid van gewone mensen verbeteren", schrijft Roth. Het sluiten van de Europese binnengrenzen schuift de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen af op armere landen aan de periferie van de EU die minder middelen hebben om die op te vangen, luidt het. 

Het brandmerken van migranten en hele gemeenschappen als terroristen, profiteurs en bandieten leidt net tot verdeeldheid en frustraties die terroristen graag exploiteren voor rekrutering. Roth roept de EU dan ook op om werk te maken van een ordelijke en veilige migratie in plaats van de dodende en chaotische vlucht in gammele bootjes over de Middellandse Zee.

Alsmaar meer repressie in autoritaire regimes

HRW merkt ook op dat autoritaire regimes steeds repressiever en brutaler omgaan met dissidenten en critici. Die regimes vrezen vooral sociale media, de voorbeelden van de Arabische Lente, de protesten in Hongkong en de Maidan-beweging in Oekraïne. 

Rusland en China worden als de slechtste voorbeelden genoemd. De vervolging van critici, mensenrechtenactivisten en de pers is daar opgevoerd tot een niveau dat er in decennia niet meer gezien is.

Ook de Turkse regering krijgt daarbij een flinke veeg uit de pan. In dat verband worden ook de linkse regimes in Venezuela, Bolivia en Ecuador genoemd, evenals Egypte, Marokko, Soedan, Kenia en Kazachstan. Ethiopië en India gebruiken nationalistische retoriek om buitenlandse steun voor onafhankelijke groepen af te blokken. De westerse regeringen uiten volgens HRW onvoldoende kritiek op die regimes.

Toch ziet HRW ook positieve evoluties, zoals de verbeterde situatie van holebi's en transgenders, de legalisering van het homohuwelijk in de VS, Ierland en Mexico en de belofte van 72 landen om op te treden tegen geweld en discriminatie van mensen wegens seksuele geaardheid.

De vreedzame overdracht van de macht in Nigeria en de historisch vrije verkiezingen in het Aziatische land Myanmar (Birma) worden door HRW ook positief onthaald. Tenslotte is HRW ook tevreden over de decriminalisering van drugs in een aantal landen en het proces van de vroegere Tsjadische dictator Hissen Habré wegens schendingen van de mensenrechten, het eerste proces van een staatshoofd daarvoor voor de rechtbank van een ander land.

Meest gelezen