De soap van de witte kassa - Christine Mattheeuws

De witte kassa is een echte soap. Gisteren beleefden we de zoveelste episode. De Raad van State stuurde de regelgeving, en meer bepaald de 10 procent-regel die bepaalde welke horecazaak al dan niet een witte kassa moest inschakelen, terug naar af. De reden daarvoor: die bepaling, die nota bene niet in het Koninklijk Besluit stond maar praktisch werd ingevuld door de administratie Financiën, zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Een mogelijk gevolg van dit arrest is dat alle horecazaken, ook de kleine cafés die hun klanten occasioneel een croque uit het vuistje of een snelle spaghetti voorschotelen, een witte kassa zullen moeten aanschaffen.
opinie
Opinie

Christine Mattheeuws is voorzitter van het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

Binnen en buiten

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet er alvast geen gras over groeien en communiceerde meteen dat alle horecazaken die maaltijden serveren zo’n kassa zouden moeten hebben. Enkel de cafés die een zakje chips, een portie borrelnootjes of wat kaas en worst aanbieden, zouden de dans ontspringen. De minister wil zo tot een gelijk speelveld komen, zo deelde hij zelf mee. Nu bereik je door die 10 procentregel radicaal aan de kant te schuiven een hele boel, maar absoluut geen ‘equal level playing field’. Daarvoor is de wetgeving omtrent de witte kassa veel te veel een gedrocht.

Neem het volgende voorbeeld: een frituur die enkele tafeltjes heeft staan in de zaak zelf en die toelaat dat de klant ter plekke zijn bestelling verorbert. Wel, die frituur moet een witte kassa aankopen, want er wordt ter plekke gegeten. Stel dat diezelfde frituur die tafels en stoelen van binnen naar buiten verplaatst, op een soort terras zeg maar. Wel, dan moet die frituur niet langer een witte kassa in het bezit hebben.

Buiten en binnen

U volgt nog? Fijn, want het kan nog absurder. Neem een café dat sporadisch een lichte maaltijd, genre croque of lasagne, voorzet aan de klant. Ook hier zou, gezien het arrest, gelden dat maaltijden die binnen in het café worden geconsumeerd ervoor zorgen dat een witte kassa verplicht is. Maar wat als datzelfde café beslist om die schotels enkel buiten te serveren op een terras? Trekt men dan de uitzondering die voor frituren geldt ook door naar cafés. Gelijkheid is gelijkheid, toch?

Moraal van het verhaal zou dan kunnen zijn: horecazaken die van geen witte kassa willen weten, verplaatsen hun tafels en stoelen gewoon van binnen naar buiten en klaar is kees. Uiteraard is dat voor de meeste zaken, buiten diegene die afhaalmaaltijden aanbieden, geen optie, maar het toont het absurde van de hele wetgeving aan.

Pragmatisch zijn

Daarom stellen wij twee pragmatische oplossingen voor. Een keuzemenu als het ware. Optie één is om die 10 procent-regel alsnog in het KB in te schrijven via een reparatiewet. Op die manier gaat het niet langer om een praktische invulling van het in het KB vermelde concept ‘regelmatig verschaffen van maaltijden’ door de btw-administratie, maar staat dat cijfer in beton gegoten in de wet.

De tweede optie bestaat erin om het concept “lichte maaltijden” te gebruiken om na te gaan welke horecazaak al dan niet gebruik zal moeten maken van de witte kassa. Ook de btw-regelgeving maakt daar gebruik van en op die manier worden de vele cafés die occasioneel een lichte maaltijd serveren niet verplicht om een witte kassa aan te kopen en te gebruiken. In ieder geval gaat het niet op om ruim 10.000 cafés die jarenlang gehoord hebben dat ze geen witte kassa zouden moeten gebruiken daar nu opeens wel toe te verplichten. Dat is na het enkel doorvoeren van een btw-verlaging op maaltijden (en dus niet op drank) en het algemeen rookverbod echt de druppel te veel voor dat stuk Belgisch cultuurpatrimonium.

 


 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen