Extra vlindergeneratie door warm najaar

Net als in 2014 zorgt ook het warme najaar van 2015 voor een extra generatie van bepaalde dagvlinders. "Dat betekent dat exemplaren die de winter normaal als rups of pop doorbrengen toch al tot volwassen vlinder ontpopt zijn", zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. Het is nog onzeker of dat wel goed nieuws is.

"Momenteel vliegen er exemplaren van de Argusvlinder en de Bruine vuurvlinder rond", zegt Vanreusel. "Het zijn soorten die je in normale jaren slechts tot begin september kan vinden. Bij de Argusvlinder treedt dit fenomeen wel vaker op, bij de bruine vuurvlinder is het bij ons uitzonderlijk."

Voor de bedreigde bruine vuurvlinder lijkt een extra generatie nakomelingen fantastisch, maar dat is niet noodzakelijk zo. "Als deze exemplaren er niet meer in slagen om zich voor het aanbreken van de winter voort te planten, dan kan dit een 'verloren generatie' zijn. Het zijn namelijk deze vlinders die normaal pas in het voorjaar van 2016 zouden rondvliegen en dan de eitjes horen te leggen voor de voorjaarsgeneratie." De bruine vlinder kan enkel de winter als rups doorkomen en eitjes hebben ook voldoende hoge temperaturen voor hun ontwikkeling nodig.

Vanreusel zegt dat in de meeste gevallen het slechts een deel van de populatie is die zo'n extra najaarsgeneratie vormt, waardoor dat niet meteen leidt tot het uitsterven van de soort. "Maar wanneer dit herhaaldelijk optreedt, kan het wel grote negatieve effecten hebben."

Niet alle dagvlinders die nog rondvliegen behoren echter tot zo'n extra generatie. Van sommige soorten gaat het om de laatste exemplaren van de zomergeneratie, zoals het bont zandoogje of klein koolwitje. Andere soorten, zoals dagpauwogen en kleine vossen, vullen nog hun vetvoorraden aan vooraleer in winterrust te gaan. Atalanta's die rondfladderen zijn soorten op weg naar het Middellandse Zeegebied.

Meest gelezen