Nieuw boek Tele-Onthaal: "Echt luisteren werkt gezondheidsbevorderend"

De algemene hulplijn Tele-Onthaal wil met een nieuw boek vol getuigenissen niet alleen haar aanbod beter bekendmaken, maar vooral op zoek gaan naar de diepere betekenis van haar bestaan.

"We droomden er al jaren van om niet alleen met cijfers of jaarverslagen naar buiten te komen, maar met de binnenkant van Tele-Onthaal", verduidelijkt Chris De Ketelbutter, secretaris Federatie Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen. En dat vinden ze in de uitgave "Niet alleen. Over luisteren in Tele-Onthaal", die werd voorgesteld op de vooravond van de jaarlijkse Werelddag van de Geestelijke Gezondheid.

Volgens gedeputeerde Eddy Couckuyt (CD&V), die de uitgave vanuit het Oost-Vlaams provinciebestuur mee ondersteunde, gaat de uitgave over de kern van de werking van Tele-Onthaal, namelijk luisteren. "Er is zo weinig tijd en plaats in onze samenleving daarvoor."

Twee vrijwilligers die anoniem blijven, een vrouw die al 34 jaar actief is binnen Tele-Onthaal en een vrijwilliger die 13 jaar meedraait, zochten aan de hand van ervaringen uit waarom luisteren heilzaam en verbindend kan werken, waarom luisteren een menselijke grondhouding van empathie en betrokkenheid is. "De basis van ons bestaan, in gesprek gaan in een crisissituatie, werkt heilzaam en is levensreddend", zegt de 65-jarige auteur en vrijwilliger. "Men ontmoet een ander mens en dat is onbetaalbaar. Dat er mensen zijn die tijd vrijmaken voor een ander. Dat ruimte krijgen van een ander troost biedt. Al kennen we elkaar niet, toch ontmoeten we elkaar echt."

Het resultaat is allerminst een academisch boek, maar een inleesboek met veel getuigenissen rond allerlei thema's en in 12 stappen uitgelegd hoe Tele-Onthaal luistert. "Niet alleen. Over luisteren in Tele-Onthaal" zal onder meer via CAW's, huisartsen en OCMW's verspreid worden.

Meest gelezen