Hoogopgeleide Belg wil nog steeds op 60e met pensioen

De Belg mag dan wel weten dat hij langer zal moeten werken, de bereidheid om dat ook te doen is een stuk minder, zelfs bij hoogopgeleide werknemers. De kloof tussen de wettelijke pensioenleeftijd en de leeftijd tot wanneer de Belg kan en wil werken nam de afgelopen 2 jaar alleen maar toe, blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex bij 1.754 werknemers. Securex pleit voor meer werk op maat.
Ā© Wavebreak Media - www.belgaimage.be

De regering-Michel verhoogde dit jaar de wettelijke pensioenleeftijd: vanaf 2025 kunnen werknemers pas op hun 66e met pensioen, vanaf 2030 wordt dat 67 jaar. Toch lijkt de gemiddelde Belg niet bereid om daar ook echt gevolg aan te geven.

De Belgische werknemer denkt dat hij zal moeten werken tot zijn 64,9 jaar. Dat is ruim een jaar langer dan bij de vorige Securex-bevraging in 2013. Hoewel de bewustwording lijkt toe te nemen, blijft de kloof tussen de gewenste en de wettelijke pensioenleeftijd dus groot.

  • 83 procent van de bevraagde werknemers zegt tot zijn 62e te kunnen werken
  • 39 procent geeft aan te kunnen werken tot 65 jaar
  • 15 procent denkt te kunnen werken tot 67 jaar


ā€œBelgische werknemers weten dat ze langer zullen moeten werken, maar ze voelen zich daar vandaag nog niet toe in staat. De fysieke en vooral mentale gezondheid van werknemers spelen hierbij een cruciale rol", stelt Hermina Van Coillie, HR researchexpert bij Securex.

Lager versus hoger opgeleiden

Jobonzekerheid, mobiliteitsproblemen, werkdruk, stress over de nieuwe technologieƫn maar ook een druk privƩleven, leiden ertoe dat mensen zich minder in staat voelen om tot de pensioenleeftijd door te werken, klinkt het. "Vooral lager geschoolden lijden het meest onder de toegenomen mentale belasting en voelen zich ook fysiek het minst in staat om tot de pensioenleeftijd door te werken."

Bij hoger opgeleiden valt net het omgekeerde waar te nemen. ā€œHoger opgeleide werknemers denken langer te moeten werken dan lager opgeleiden. Bovendien denken ze langer te kunnen werken dan lager opgeleiden. En toch willen ook zij niet langer werken", benadrukt Van Coillie.

De gangbare perceptie, dat vooral lager opgeleide werknemers snel met pensioen zouden willen gaan, klopt dus niet, klinkt het.

Reporters

"Motivatie werknemers stimuleren"

Om de werknemers daadwerkelijk langer aan de slag te houden, moeten ook de werkgevers en de overheid inspanningen leveren, zegt Van Coillie.

"Bij de hoger opgeleiden ligt de uitdaging bij het op peil houden van hun zin om te werken en hun engagement. Maar dan nog is dat niet voldoende, want niet alle werkgevers staan even positief tegenover deze oudere werknemers."

"Het komt er voor de bedrijven op aan om hun medewerkers fysiek en mentaal fit te houden en hun motivatie te stimuleren", beaamt Jan Devolder, HR Business & Development Manager bij Securex.

"We hebben nood aan organisaties en leidinggevenden die werknemers inzetten op hun talent, de verbinding tussen medewerkers stimuleren en die werknemers uitdagen op hun leer- en veerkracht. Zo niet zullen zij te maken krijgen met apathie, met meer langdurig absenteĆÆsme en dus met productiviteitsverlies."

Meest gelezen