Turkse minderheden protesteren tegen komst Erdogan

Organisaties van Turkse minderheden protesteren tegen het driedaagse staatsbezoek van de Turkse president Tayyip Erdogan. Hij komt vandaag aan in ons land en zal dinsdag het cultuurfestival Europalia Turkije openen. Volgens de organisaties dreigt dat "een valse lezing van de geschiedenis" te worden.

Verschillende christelijke minderheden -de Armeense, Assyrische, Syrisch-Aramese en Grieks-Pontische-, maar ook het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) zijn gekant tegen de komst van Erdogan.

Ze vinden dat de Belgische overheden een "propagandaforum" bieden aan een "negationist" die de genocide op de Armeniërs en de andere minderheden ontkent. Ze vrezen ook dat Europalia Turkije een "valse lezing van de geschiedenis" zal zijn en dat het "de honderdjarige herdenkingsverjaardag van de Armeense genocide zal maskeren". Ze wijzen er ook op dat Europalia Turkije twintig jaar geleden werd geannuleerd "na de bloedige repressie van de Koerdische bevolking".

Erdogan wordt ontvangen door koning en parlement

Erdogan en zijn echtgenote komen vandaag aan in Brussel. De Turkse president zal niet alleen het cultuurfestival Europalia openen, er staan ook heel wat officiële bezoeken op het programma. Zo wordt hij ontvangen door koning Filip, door het federaal parlement en door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Op het Brusselse stadhuis wordt Erdogan volgens de krant Le Soir niet ontvangen, wegens de onenigheid over zijn bezoek. Ook zou de stad hebben geweigerd om de evenementenhal Paleis 12 vrij te geven voor een politieke meeting waarop hij zou speechen. In mei, in de aanloop naar de verkiezingen van juni, zakten 25.000 Belgische Turken nog af naar de Ethias Arena in Hasselt.

Na het echec van de vorige parlementsverkiezingen - zijn moslimconservatieve partij AKP verloor de absolute meerderheid en er kwam geen coalitie - zit Erdogan nu opnieuw in volle kiescampagne. De toon is intussen verhard en het conflict met de Koerden is opgelaaid.

De Belgische uitnodiging dateert overigens van twee jaar geleden, toen Erdogan nog premier was. 

Meest gelezen