Britse weerdienst: "De komende twee jaar worden mogelijk de warmste ooit"

Het klimaat op aarde staat momenteel op een belangrijk keerpunt: er komen mogelijk grote veranderingen aan. Daarvoor waarschuwt de Britse weerdienst Met Office, meldt de BBC. De combinatie van het broeikaseffect met de impact van natuurlijke klimaatfenomenen ziet er "erg interessant" uit, zeggen de wetenschappers. De komende twee jaar zouden wereldwijd de warmste ooit worden.

De temperatuur en het weer op aarde worden deels beïnvloed door effecten waar de mens geen hand in heeft. Zo vrezen meteorologen momenteel voor de ergste El Nino ooit in de Stille Oceaan, waardoor de temperatuur wereldwijd zou kunnen stijgen. Het noordelijke deel van de Pacific komt dan weer in een tienjarige warme fase, de koude fase had tot nu de opwarming van de aarde afgeremd.

"Maar de erg hoge temperaturen die we dit jaar zien, tonen aan dat het menselijke broeikaseffect het klimaat verder aan het veranderen is", zegt professor Stephen Belcher, hoofd van het Met Office. Professor Rowan Sutton van de universiteit van Reading treedt hem bij. "Tenzij er een gigantische vulkaanuitbarsting zal komen, ziet het ernaar uit dat wereldwijd de jaren 2014-15 en 16 de warmste ooit zullen worden."

Het is net de combinatie van de menselijke impact op het klimaat en de natuurlijke effecten in de oceanen die ertoe leidt dat het klimaatsysteem op aarde er momenteel "erg interessant" uitziet, zeggen de wetenschappers. "We staan op een belangrijk keerpunt met zoveel veranderingen die nu tegelijk gebeuren."

Koudere zomers in Europa?

Terwijl de rest van de wereld opwarmt, zou Europa dan weer enkele jaren koudere en drogere zomers kunnen krijgen. De oorzaak ligt in de Noord-Atlantische Oceaan, die nu in een koude fase komt. Het ijs op de Noordpool zou zo weer kunnen aandikken. Maar, zo voegen de wetenschappers eraan toe, dat zal enkel gebeuren als het Atlantische signaal niet zal worden overroepen door alle andere effecten.

De wetenschappers onderzoeken nog hoe de natuurlijke effecten elkaar onderling beïnvloeden en op hun beurt interfereren met het menselijke broeikaseffect. Maar één ding is duidelijk: "Als de uitstoot van broeikasgassen onveranderlijk voorgaat zoals nu, dan zullen de tijdelijke natuurlijke effecten zoals El Nino in het niets verdwijnen in vergelijking met de langdurige klimaatverandering."

Een belangrijke boodschap voor de wereldpolitici die eind dit jaar in Parijs samenkomen voor de VN-klimaattop. Daar zullen ze proberen om tot concrete afspraken te komen om de CO2-uitstoot wereldwijd drastisch te doen dalen. Volgens analisten een top van de laatste kans.

Meest gelezen