Hongarije gaat migranten nu vervoeren per bus

Na dagen van chaos, wachten, hoop en wanhoop voor de duizenden gestrande vluchtelingen kondigt de Hongaarse regering aan dat ze bussen wil inzetten om vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. Volgens de kabinetchef van premier Viktor Orban is dat omdat de veiligheid in het gedrang dreigt te komen.

Vanavond kondigt de Hongaarse overheid enigszins verrassend aan dat ze dan toch iets gaat doen om de vele gestrande vluchtelingen voort te helpen en hen per bus naar de grens zal brengen. "Dit betekent niet dat ze automatische het land zullen mogen verlaten", voegt de kabinetschef van Orban eraan toe. "We wachten nog op een officiële reactie van Oostenrijk."

Eerder vandaag hadden meer dan 1.000 gefrustreerde migranten te voet het Keletistation in Boedapest verlaten waar ze dagenlang geblokkeerd hebben gezeten, het begin van een lange tocht van bijna 200 kilometer richting Oostenrijk.

In het stadje Bicske, zo'n 40 kilometer ten westen van Boedapest, staat sinds gisteren een trein met een 500-tal vluchtelingen geblokkeerd. De autoriteiten wilden de reizigers naar een opvangcentrum brengen om hen daar te registreren, iets wat zij absoluut niet willen. In de loop van de middag is de spanning daar opgelopen en is er zelfs een dodelijk slachtoffer gevallen. Een aantal vluchtelingen zijn vanavond dan toch van de trein gestapt.

De Hongaarse overheid lijkt warm en koud te blazen. Enerzijds probeert ze zo veel mogelijk vluchtelingen tegen te houden aan de Servische grens, anderzijds ziet ze hen die wel zijn binnengeraakt liefst zo vlug mogelijk vertrekken naar Oostenrijk en Duitsland. Als er volgens het boekje moet worden gewerkt, moet Hongarije de vluchtelingen registreren voor ze het land weer verlaten, maar dat willen de vluchtelingen dan weer niet.

"Tegenstrijdige communicatie"

Volgens de kabinetschef van premier Orban lijdt Hongarije onder de huidige vluchtelingencrisis. Hij haalt uit naar de "tegenstrijdige communicatie" vanuit Duitsland en de onmacht van de Europese Unie bij het aanpakken van de vluchtelingenproblematiek.

De verwarring over de aanpak blijft intussen voortduren. Na maanden getalm pleiten leiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande openlijk voor verplichte quota voor elke lidstaat voor de opvang van asielzoekers, maar landen zoals Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Polen blijven zich hardnekkig verzetten tegen quota.

Donald Tusk, de - Poolse - voorzitter van de Europese Raad belijdt de opgelegde quota met woorden, maar blinkt niet bepaald uit in daadkracht. Intussen blijven er nieuwe vluchtelingen arriveren, en de meesten van hen willen naar Noord- en West-Europa.

Meest gelezen