Centraal-Europa blijft neen zeggen aan vluchtelingenquota

Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Polen blijven zich verzetten tegen een bindende verdeelsleutel voor vluchtelingen over de EU-lidstaten. Dat hebben de vier landen van de Visegrádgroep duidelijk gemaakt tijdens een speciale regeringstop in Praag. Ze gaan daarmee lijnrecht in tegen wat de Europese Commissie, Frankrijk en Duitsland willen.

Volgens de vier voormalige Oostbloklanden moet elk land zich soeverein en op vrijwillige basis kunnen engageren. Elke andere methode - zoals bindende quota - is "contraproductief", zei de Poolse premier Ewa Kopacz.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec wees er ook op dat de meeste vluchtelingen niet in zijn land willen blijven. "We weten niet hoe we hen op Tsjechisch grondgebied zouden moeten houden, want bijna niemand wil hier blijven".

De Slovaakse premier Robert Fico drong aan op een betere bewaking van de Europese buitengrenzen en betreurde het gebrek aan controle op inkomende vluchtelingenstromen. Volgens de inlichtingendiensten van zijn land zouden sommigen banden hebben met "terroristische organisaties", stelde Fico.

Treincorridor naar Duitsland

Vanmiddag lieten Tsjechië en Slovakije al weten dat als Hongarije en Duitsland het eens zouden geraken over wat er met de vluchtelingen moet gebeuren, zij bereid zijn om een treindoorgang te creëren voor de treinen met de vluchtelingen. Langs die corridor zouden dan Syrische vluchtelingen van Hongarije naar Duitsland moeten kunnen sporen. 

"Als Duitsland publiekelijk belooft dat het de Syrische vluchtelingen zal opnemen en diegenen die al in een ander land geregistreerd zijn, niet zal terugsturen, dan zijn we bereid om een doorgang vrij te maken", aldus de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec na een gesprek met zijn Slovaakse college Robert Kalinak.

"We laten deze treinen passeren zonder de migranten nog te controleren. We zouden hen enkel begeleiden, met politiebijstand", zo verklaarde Chovanec. Het is volgens hem aan Hongarije om te garanderen "dat het wel degelijk om Syriërs gaat". Hij wees daarbij op de handel in valse paspoorten in het door burgeroorlog geteisterde land.

Meest gelezen