Maarkedal laat asielzoekers klussen in ruil voor opvang

Hun eigen opvangplaats schilderen, zwerfvuil opruimen of ­helpen in het rusthuis,... Asielzoekers die straks terechtkomen in de gemeente Maarkedal, zal "vriendelijk" gevraagd worden om te werken voor hun opvang. Dat zegt OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Dat het voorlopig gewoon een "vriendelijke" vraag is om te klussen, hoeft niet te verwonderen. Er is namelijk geen wettelijk kader om asielzoekers aan het werk te zetten. Maar OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele is niet van plan om hierop te wachten.

"Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten", zegt Nachtergaele aan VRT Nieuws. De OCMW-voorzitter benadrukt dat dit geen pestmaatregel is. "Dit is goed voor het welzijn van die mensen. Wat hebben ze eraan om een hele dag in isolement te zitten in een kamer met enkel een koelkast en een televisie?" 

Ook andere gemeenten

Maarkedal is volgens een rondvraag van De Standaard en Het Nieuwsblad niet de enige gemeente die vindt dat de opvang van asielzoekers niet vrijblijvend hoeft te zijn. Een peiling bij 91 steden en gemeenten wijst uit dat een derde van de OCMW-voorzitters vindt dat ze al ­genoeg moeite doen om asielzoekers op te vangen. De helft van alle ondervraagde OCMW's kijkt wel uit naar extra opvangplaatsen.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf ons nog geen reactie. Maar uit tweets van de staatssecretaris blijkt dat hij het idee alvast niet ongenegen is.

Meest gelezen