460 vluchtelingen geweigerd bij Dienst Vreemdelingenzaken

De toeloop bij de Dienst Vreemdelingenzaken groeit nog aan. Vanmorgen zijn zo'n 460 mensen geweigerd aan het kantoor in Brussel. De 40 asielzoekers die vrijdag weggestuurd waren, zijn samen met 220 nieuwkomers binnengelaten. De rest moet terugkomen op dinsdag (200), woensdag (200) en donderdag (60).
De wachtrij vanmorgen bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

Vorige week bereikte de instroom van asielzoekers al een nieuw hoogtepunt. Voor het eerst slaagde DVZ er niet in de achterstand van het begin van de week weg te werken, waardoor de dienst elke dag mensen moest weigeren.

Vandaag overtrof de wachtrij voor de asielzoekers aan de Antwerpsesteenweg de taferelen van vorige week. Volgens de politie stonden maar liefst 1.000 mensen op het voetpad te wachten voor de deuren van de dienst om 8 uur openden. In die rij staan vaak ook mensen die voor een opvolggesprek komen, of familie en vrienden die mee komen wachten. Het gaat dus niet enkel om nieuwe kandidaat-asielzoekers.

Wie vorige vrijdag geweigerd was, kreeg samen met de gezinnen met kinderen, de zieken en de ouderen voorrang op de andere asielzoekers. In totaal gebeurden 214 inschrijvingen, wat door het grote aantal families goed is voor 260 mensen. Daarmee had de Dienst opnieuw haar maximumcapaciteit voor de dag bereikt.

De andere wachtenden kregen een oproep om dinsdag (200 personen), woensdag (200 personen) of donderdag (60 personen) terug te komen. Op die manier houdt de dienst plaats om elke dag de meest kwetsbare nieuwkomers voorrang te geven.

Extra personeelsleden

Morgen komen vier extra personeelsleden het team aan de wachtzaal van DVZ versterken. Tijdens de ministerraad van vorige vrijdag werd nog een totaal van 60 tot 70 nieuwe krachten toegezegd, van wie een groot deel voor de wachtzaal, maar zij moeten eerst nog aangenomen worden en zullen niet meteen inzetbaar zijn.

Heel wat kandidaat-asielzoekers brengen de nacht door in de buurt van het kantoor van DVZ. Zodra hun dossier behandeld is en de procedure is opgestart, krijgen ze opvang. Zolang dat niet gebeurd is, moeten ze daar zelf voor zorgen.

Meest gelezen