Boeve: "Vrees dat examencommissie een herexamencommissie wordt"

Leerlingen die in het vijfde middelbaar niet slagen voor een vak, kunnen voortaan bij de Examencommissie een herexamen afleggen en zo toch naar het volgende jaar overgaan. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil zo vermijden dat jongeren de school zonder diploma verlaten. De onderwijskoepels reageren met gemengde gevoelens: "Dit staat haaks op onze pedagogische richting", klinkt het.

Stel: je zit in het vijfde jaar ASO en op het einde van het jaar heb je een buis voor geschiedenis. Verdict is een C-attest en dus blijven zitten, want heroriëntering via een B-attest is in de derde graad niet meer mogelijk.

In uitzonderlijke gevallen kan de klassenraad beslissen om een herexamen te organiseren, maar al jaren bouwen scholen de herexamens af. "De beoordeling op het einde van het jaar gebeurt namelijk op basis van een heel jaar werken en niet op basis van één examenmoment", luidt de filosofie.

Gebuisde leerlingen krijgen nu van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een achterpoortje. Vanaf dit nieuwe schooljaar kunnen ze naar de Examencommissie trekken. Als ze daar wel slagen voor het examen, kunnen ze zich nadien aandienen bij de "toelatingsklassenraad" die de leerling dan kan toelaten in het zesde middelbaar.

Sommige leerlingen - vaak jongeren die schoolmoe zijn - trokken de voorbije jaren al naar de Examencommissie. Probleem tot nu: wanneer ze daar slaagden en opnieuw naar hun oude school trokken, dan mocht de school die leerling technisch gezien niet aanvaarden. Recent werd een klassenraad die dat toch had gedaan daarover op de vingers getikt. Crevits heeft daar nu dus - na overleg met de verschillende partners - een mouw aan gepast. De minister wil zo vermijden dat leerlingen zonder diploma de school verlaten.

"Klassenraad komt onder druk te staan"

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, reageert met gemengde gevoelens. "Voor enkele leerlingen kan dit uitzonderingssysteem wel van belang zijn, maar het staat haaks op de pedagogische richting die we binnen het onderwijs volgen. We hebben in het verleden gewerkt naar zo weinig mogelijk herexamens en dit doet daar afbreuk aan."

Concreet vreest Boeve dat de Examencommissie een soort van "herexamencommissie" zal worden. "De klassenraad dreigt zo op basis van externe gegevens onder druk te komen staan om hun beslissing te herzien. Als we dan toch naar herexamens gaan, moeten we overwegen om het vanuit de scholen zelf te doen, want dit is nu wel een vreemde situatie."

Ook bij andere onderwijskoepels is men niet onverdeeld positief. "Dit staat haaks op het vertrouwen dat de Vlaamse regering stelt in de professionaliteit van de leerkrachten en de scholen", klinkt het.

AMELIE-BENOIST / BSIP

Meest gelezen