Afscheidsbrieven "drama van Mayerling" duiken na 126 jaar op in bankkluis

126 jaar nadat de Oostenrijkse kroonprins Rudolf en zijn maîtresse Marie Vetsera zich van het leven hebben beroofd bij het zogenoemde "drama van Mayerling", zijn de afscheidsbrieven van Marie per toeval in een bankkluis ontdekt.

Slot van Mayerling, 30 januari 1889: in een jachtpaviljoen worden de lichamen ontdekt van Rudolf, de kroonprins van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, en zijn maîtresse Marie Vetsera, een barones. Hij was dertig, zij amper zeventien. Uit het onderzoek bleek dat Rudolf het meisje waarschijnlijk eerst had doodgeschoten en daarna de hand aan zichzelf had geslagen.

Het tragische voorval zou de geschiedenisboeken ingaan als het "drama van Mayerling". Nooit is helemaal opgehelderd waarom de twee geliefden samen voor de dood kozen, hoewel Rudolf een afscheidsbrief had nagelaten voor zijn vrouw Stefanie, dochter van de Belgische koning Leopold II.

Meteen ontstonden de wildste theorieën over de ware toedracht van de zaak. Sommigen beweerden dat Rudolf (kleine foto) niet zelfmoord had gepleegd, maar vermoord was wegens zijn "liberale" ideeën. De keizerlijke familie zelf probeerde destijds aanvankelijk te verdoezelen dat het om zelfmoord ging. Later klonk het officieel dat Rudolf de feiten in een vlaag van zinsverbijstering pleegde. Waarschijnlijk waren zijn psychische problemen te wijten aan syfilis.

“Ik kon de liefde niet weerstaan”

126 jaar na de feiten zijn nu bij toeval drie verloren gewaande afscheids­brieven van Marie opgedoken in een bankkluis van de Schoellerbank. Dat gebeurde toen een bankbediende de archieven opruimde. De brieven zijn ontdekt in een lederen bundel die in 1926 door een onbekend individu bij de bank is gedeponeerd. Ze staken in een enveloppe met het officiële insigne van Rudolf.

Marie schreef de brieven aan haar moeder, haar broer en haar zus. “Liefste moeder”, leest de eerste brief. “Vergeef me voor wat ik heb gedaan. Ik kon de liefde niet weerstaan. Ik ben gelukkiger in de dood dan in het leven.” Naast de brieven bevat het etui ook het doopbewijs van Marie, evenals haar overlijdens­certificaat en enkele andere officiële documenten.

Het etui is overgebracht naar de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk, die spreekt van een belangrijke vondst. Wetenschappers willen de brieven nu verder onderzoeken in de hoop dat ze een aanwijzing bevatten over wat echt gebeurd is in Mayerling in 1889.

Wie was Rudolf van Oostenrijk?

Rudolf Frans Karel Jozef (1858-1889) was aartshertog van Oostenrijk en kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Hij was de zoon van keizer Frans Jozef I en keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi. In 1881 trouwde hij met Stefanie, de dochter van de Belgische koning Leopold II. Samen kregen ze een dochter.

Meest gelezen