"Vluchtelingencrisis Calais is Europees probleem"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May trekken in een gezamenlijk opiniestuk in de Britse krant Sunday Telegraph aan de alarmbel. "De vluchtelingencrisis in Calais maakt deel uit van een wereldwijde migratiecrisis die we niet met onze beide landen alleen kunnen oplossen."
Archief

Beide ministers benadrukken in het opiniestuk in de Sunday Telegraph de extra inspanningen die beide landen de voorbije weken geleverd hebben om de vluchtelingencrisis in Calais op te lossen. Het Verenigd Koninkrijk gaat een extra veiligheidshek plaatsen, er zijn meer Franse agenten ter plaatse die de goede orde en veiligheid moeten verzekeren, er komen extra politiehonden om de vrachtwagens te doorzoeken... Met het geld van ngo's en de Europese Unie is een dagcentrum opgericht waar de vluchtelingen kunnen douchen en een maaltijd krijgen.

"Probleem bij de wortel aanpakken"

Het vluchtelingenprobleem is in beide landen een topprioriteit, stellen May en Cazeneuve met klem. En dat is het al veel langer dan vandaag. Maar beide landen kunnen de grote toevloed van migranten niet alleen de baas.

"We hebben momenteel te maken met een wereldwijde migratiecrisis. Deze situatie kan niet worden gezien als een zaak van twee landen alleen. Het is een prioriteit op zowel Europees als internationaal niveau. Veel van de vluchtelingen in Calais die het Kanaal proberen over te steken zijn vanuit Italië, Griekenland of andere landen hiernaartoe gekomen. Daarom dringen we er bij de andere lidstaten, en de hele Europese Unie, op aan om dit probleem bij de wortel aan te pakken."

"Onze straten zijn niet met goud geplaveid"

De uiteindelijke oplossing van het probleem ligt in het beperken van de aantallen migranten die vanuit Afrika naar Europa komen, klinkt het. Het probleem is dat veel Afrikaanse vluchtelingen, die de armoede op hun continent ontvluchten, een zeer onrealistisch beeld hebben van wat hen te wachten staat, gaat het voort.

"Velen onder hen zien Europa -en Groot-Brittannië in het bijzonder- als een plaats waar ze rijk kunnen worden. Dit is niet zo, onze straten zijn niet met goud geplaveid."

"We moeten de Afrikaanse landen helpen om economische en sociale kansen te ontwikkelen zodat mensen er willen blijven. We moeten samenwerken met die landen om illegale migratie tegen te gaan en mensen toe te laten makkelijker naar hun land terug te keren. Dit betekent dat we meer doelgericht aan ontwikkelingshulp moeten doen en meer moeten investeren."

Een makkelijke oplossing is er niet, besluiten de twee ministers, maar Frankrijk en Groot-Brittannië zullen hun leiderschap in Europa aanwenden om tot een oplossing te komen.

Oud-minister noemt maatregelen Cameron "belachelijk"

Het pleidooi van May en Cazeneuve voor meer samenwerking heeft nog niet bij alle Franse politici ingang gevonden. In een interview met Le Journal du Dimanche dreigt de Franse oud-minister van Transport Xavier Bertrand ermee dat hij de "vluchtelingen naar Engeland zal laten vertrekken".

De rechtse politicus, die kandidaat-prefect is voor de nieuwe regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie -de regio waarin ook de haven van Calais ligt-, beschuldigt de Britse premier David Cameron ervan dat hij "de omvang en de ernst van het probleem" onvoldoende heeft ingeschat.

De maatregelen die Cameron onlangs voorstelde om het probleem aan te pakken, zijn volgens Bertrand "naast de kwestie en belachelijk". "Als hij met niets anders voor de dag komt, stel ik voor om de migranten naar Engeland te laten vertrekken."

Het echte probleem is volgens Bertrand een hiaat in de Britse arbeidswetgeving waardoor migranten er ook zonder papieren aan de slag kunnen.

Meest gelezen