Inburgeraars zullen test moeten afleggen vanaf januari

Nieuwkomers in ons land die een inburgeringscursus volgen, zullen in de toekomst moeten slagen voor een test vooraleer ze hun attest krijgen. Tot nog toe was het voldoende dat ze de cursus volgden en kregen ze aan het einde een attest zonder examen.
Jasper Jacobs

De inburgeraars zullen moeten slagen voor een test maatschappelijke oriëntatie en Nederlands voor anderstaligen. "Het attest zal door een resultaatsverbintenis in waarde winnen, in de eerste plaats voor de inburgeraar, maar ook voor werkgevers en de bredere samenleving", zegt Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).

Het inburgeringsattest kan ook een troef zijn als de inburgeraar de Belgische nationaliteit wil verwerven. Hij of zij zal er immers zijn of haar talenkennis mee kunnen bewijzen. De test wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2016.

Maatwerk

Nieuwkomers uit een land dat geen lid is van de Europese Unie zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen. Mensen van binnen Europa die zich in ons land vestigen, zijn niet verplicht om het traject te volgen, maar meer en meer mensen doen dit toch.

Het aantal vrijwillige inburgeraars neemt sinds 2011 onafgebroken toe. In 2009 volgden ongeveer 5.500 mensen vrijwillig een inburgeringscursus. In 2014 waren er dat al 11.879. "Een positieve evolutie", zegt Homans. "Maar door structurele maatregelen te nemen en het aanbod beter af te stemmen op de noden van de inburgeraars zelf, willen wij nog meer vrijwillige inburgeraars bereiken."

Zo wil Homans gaan inzetten op avondcursussen, cursussen tijdens het weekend en in de vakantie, voor mensen die al een job hebben.

In het najaar komen er ook initiatieven gericht op laaggeschoolde moeders met jonge kinderen. De kinderen zullen tijdens de les opgevangen worden. "Zo krijgen de moeders de kans om een geïntegreerd inburgeringstraject te volgen, waarbij naast Nederlandse taalles ook ondersteuning in zorg en opvoeding, verhogen van de ontwikkelkansen van de kinderen en integratie en versterking van de moeders een plaats krijgen", zegt Homans. Ook voor jongeren tussen 16 en 18 jaar komen er trajecten op maat.

Meest gelezen