Concrete initiatieven over betere prijs voor boeren tegen eind augustus

De boeren en de voedingssector zullen tegen eind augustus samen concrete initiatieven uitwerken over een betere prijs voor de landbouwproducten. Dat is beslist tijdens een overleg. Gisteren voerden de landbouwers nog actie rond snelwegen uit protest tegen de veel te lage prijs die ze krijgen voor hun melk en varkensvlees. Tot eind augustus komen er geen nieuwe acties meer.

Rond de tafel vanmorgen zaten vertegenwoordigers van de boerenorganisaties, de voedingssector en de groothandelaars. Op het overleg is afgesproken om tegen eind augustus met concrete initiatieven te komen om de crisis bij de melkvee- en varkenshouders te bestrijden.

Op korte termijn zullen de prijzen in de zuivel- en varkenssector tijdelijk ondersteund worden. Op langere termijn zal er met alle actoren gewerkt worden aan een mechanisme dat de prijs structureel moet stabiliseren. "Eind augustus komen we al met zeer concrete initiatieven die zo snel mogelijk in werking zullen moeten treden", aldus Piet Vanthemsche van de Boerenbond (zie kleine foto).

Verder zal er ook gepraat worden over de duur van aankoopcontracten, de inhoud van campagnes die de prijs en herkomst van producten in het licht moeten zetten en een adequatere relatie tussen vraag en aanbod.

"Ik keer helaas niet terug naar mijn leden met de belofte dat de prijs met enkele eurocenten zal stijgen. Maar dat was niet mogelijk. We moeten ons houden aan wat de FOD Economie en de Mededingingsautoriteit ons toelaten. We hebben daarom deze week al gevraagd om een kader aan te geven waarin we ons kunnen bewegen", zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat.

Acties voorlopig afgewend

De komende dagen en weken zullen werkgroepen de voorstellen verder uitwerken. Er wordt ook gekeken naar Europa omdat ook op dat niveau afspraken gemaakt moeten worden. Belangrijk is daar de Europese Landbouwraad op 7 september.

"Terwijl we onderhandelen, zullen we proberen om geen acties te voeren op het terrein", verzekert Piet Vanthemsche. Eenzelfde geluid bij het Boerensyndicaat. "Samen met de Waalse organisaties gaan we aan tafel zitten om concrete oplossingen uit te werken. Er is een enorme bereidheid tot acties. Maar onze mensen begrijpen dat we ruimte nodig hebben om te onderhandelen. Onze deadline is 31 augustus."

"Grote betoging" op 7 september

Het lijkt er dus op dat het boerenprotest voor de komende vier weken geluwd is. Op 7 september - de dag van de Europese Landbouwraad in Brussel - komt er wel een "grote betoging". Dat zegt Copa-Cogeca, dat de belangrijkste vakbonden en landbouwcoöperatieven in Europa verenigt.

Copa-Cogeca is naar eigen zeggen tevreden "dat de Europese Commissie de bedoeling heeft om nieuwe maatregelen uit te werken die de Europese producenten van fruit, groenten en melk helpen die getroffen zijn door het Russische embargo". Toch zijn ze "verre van voldoende om de zware verliezen van de producenten uit te wissen".

"We roepen de EU op om de onderhandelingen met Rusland te versterken, zodat de SFS-maatregelen (sanitaire en fytosanitaire) op de export van Europees varkensvlees opgeheven worden begin 2014", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van Copa. "We roepen ook op tot gerichte maatregelen in de regio's die het ergst te lijden hebben onder het embargo."

"Wat de melksector betreft, willen we dat de Europese Commissie de lidstaten toestaat dat de directe betalingen (van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, nvdr.) voor 1 december worden uitgekeerd", zegt Christian Pèes, voorzitter van Cogeca. "De interventieprijs (de minimale prijs die betaald moet worden voor een landbouwproduct, nvdr.) moet verhoogd worden, zodat er een bodem is in de markt. De prijs werd de laatste keer in 2008 vastgelegd, maar ondertussen ligt ze al veel lager dan de productiekosten."

Meest gelezen