"We moeten de boeren niets wijsmaken"

Daags na de blokkades van gisteren zitten de boeren vandaag samen met de voedingsindustrie. Handelsfederatie Comeos is alvast not amused dat Waalse boeren een aantal distributiecentra van supermarktketens hebben geblokkeerd. Maar Dominique Michel van Comeos is zich bewust van de penibele situatie van de landbouwers. Concrete oplossingen verwachten Comeos noch het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dat verantwoordelijk is voor de acties van gisteren.

Het is twee weken geleden dat de onderhandelaars om de tafel hebben gezeten om naar de grieven van de boeren te luisteren. Die vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten, vooral voor melk en varkensvlees. Om hun eisen kracht bij te zetten, voerde het Algemeen Boerensyndicaat gisteren blokkades uit in de buurt van snelwegen.

Langs Waalse kant blokkeerden een aantal boeren ook distributiecentra van supermarktketens. Dominique Michel van handelsfederatie Comeos noemt dit onaanvaardbaar. “Wij zijn al jaren partners van de boeren. Dus ik begrijp niet goed waarom wij zo geviseerd worden door de boeren. Sinds een aantal weken, nog voor de betogingen, zijn wij met hen in overleg gegaan om een begin van een oplossing te vinden voor hun problemen. En deze blokkades gaan niets helpen bij het vinden van die oplossing.”

Wereldprobleem

Comeos is zich wel bewust van het probleem. “Zij krijgen bijvoorbeeld maar 24 cent voor een liter melk, wat te weinig is om te overleven. Dat is duidelijk.” Maar Comeos weigert het boetekleed aan te trekken en wijst naar de wereldwijde overproductie. “In 2009 was er al een enorme crisis door het overaanbod en sindsdien is de productie nog gestegen. Wereldwijd hebben de boeren dus niets geleerd. Hoe zouden wij dan in België het probleem kunnen oplossen?”

De handelsfederatie stelt dat ze enkel iets kan doen aan de erg variabele prijzen, waar de boeren mee worstelen. “In 2014 kregen de boeren nog zo’n 45 cent voor een liter melk, nu is dat slechts 24 cent per liter. We moeten kijken hoe we die fluctuaties kunnen opvangen. Daar kunnen we misschien rond samenwerken. Maar verder zullen we in België het probleem niet kunnen oplossen, want het is een wereldprobleem.”

Engagement uitspreken

Het Algemeen Boerensyndicaat legt de bal nog altijd in het kamp van de supermarkten en pleit ervoor om de winstmarges eerlijker te verdelen over de hele voedingsketen. “Een stuk van de oplossing zit bij hen”, zegt Hendrik Van Damme vooruitblikkend op het overleg van vandaag, waar hij niet veel hoop uit put. “Of er vandaag effectief een resultaat zal komen, daar twijfel ik aan. Het is heel kort dag om nu al aan concrete oplossingen te denken. Ik wil het overleg van vandaag alle kansen geven. Ik verwacht in ieder geval dat er een engagement wordt uitgesproken. Of dat vandaag al heel concreet wordt, weet ik niet, maar ik kijk uit naar een aantal suggesties die later uitgewerkt kunnen worden.”

Die hoop deelt hij alvast met Dominique Michel van Comeos. “Ik hoop dat we vandaag een aantal oplossingen zullen kunnen vinden. Maar we moeten de boeren niets wijsmaken: we zullen vandaag geen langetermijnoplossing zullen vinden voor de problemen van de boeren. Die boodschap kunnen we niet geven. We kunnen alleen bekijken hoe we in de mate van het mogelijke iets kunnen doen als partners in dezelfde keten.”

Meest gelezen