"Cameron niet benaderd door KGB, maar door begerige homo's"

Tijdens een reis in de Sovjet-Unie in 1985 is David Cameron door twee agenten van de KGB benaderd in een poging hem te rekruteren. Tenminste: dat vertelt de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk al jaren. Een Russische krant onderzocht het verhaal en komt tot een heel andere conclusie.

In 1985 maakte de toen 19-jarige David Cameron een rondreis in de toenmalige Sovjet-Unie. Met een goeie vriend zakte hij af naar Jalta, een stad op de Krim aan de Zwarte Zee. Daar raakte hij in gesprek met twee jongemannen die hem naar eigen zeggen wilden rekruteren voor de KGB, de beruchte inlichtingendienst van de Sovjet-Unie.

Cameron sprak voor het eerst over dit voorval in 2006 in een interview met de BBC. "De twee Russische mannen spraken perfect Engels en verschenen op een strand dat vooral voor buitenlandse toeristen was voorbehouden", zei hij toen. "Ze namen ons mee uit eten en stelden ons allerlei vragen over het leven in Engeland en over de Britse politiek." Toen hij dit verhaal bij zijn terugkeer in het Verenigd Koninkrijk aan Ć©Ć©n van zijn professoren vertelde, zei die hem dat hij door KGB-agenten was benaderd.

Tijdens een officieel bezoek in 2011 aan Rusland rakelde Cameron het verhaal opnieuw op. De toenmalige Russische president Dimitri Medvedev lachte toen hartelijk om het voorval. "Cameron zou een prima KGB-agent zijn geweest", reageerde hij met een kwinkslag.

"Knap ogende Britse jongens"

De Russische krant Komsomolskaja Pravda komt nu met een heel andere uitleg over de ontmoeting tussen Cameron en de Russische jongemannen in 1985. De krant heeft het verhaal uitgespit en interviewde daarbij onder anderen Gennady Sokolov, een Russische auteur en historicus gespecialiseerd in inlichtingendiensten. Volgens Sokolov heeft de KGBĀ nooit geprobeerd Cameron te rekruteren.

"Als de KGB zich had voorgenomen samen te werken met een onbekende 19-jarige Cameron, zouden daarvan sporen in de archieven terug te vinden zijn", citeert de krant hem. "We hebben mensen binnen de huidige inlichtingendiensten naar een dossier over Cameron gevraagd en zij waren formeel: nergens in de archieven steekt een dergelijk dossier. Het heeft ook nooit bestaan."

Sokolov gaat nog een stap verder en beweert dat hij de jongemannen van toen heeft opgespoord. Hij stelt dat het om malafide handelaren ging die verboden producten van Westerse toeristen wilden kopen om later weer te verkopen. "Graag wilden ze ook twee knap ogende Britse jongens leren kennen. Er was een homoseksueel motief in het spel."

Meest gelezen