"Nog andere mogelijkheden om daders van aanslag op MH17 te berechten"

Er is nog steeds een kans dat de daders van de aanslag op vlucht MH17 berecht kunnen worden, ondanks het Russische veto tegen de oprichting van een VN-tribunaal. Dat zegt de Nederlandse professor internationaal recht Nico Schrijver. Een internationaal tribunaal opgericht door enkele landen behoort tot de mogelijkheden.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd vorig jaar boven Oekraïne neergehaald, wellicht door een raket van de Russisch gezinde Oekraïense rebellen. Verschillende landen bij de Verenigde Naties wilden een VN-tribunaal oprichten om de daders te berechten, maar Rusland stelde gisteren zijn veto, tot grote teleurstelling van Nederland.

Toch zijn er nog andere mogelijkheden om de daders die het vliegtuig neerschoten voor de rechter te brengen. Volgens Nico Schrijver, een Nederlandse professor internationaal recht, betekent het Russische veto tegen een VN-tribunaal niet dat de daders nooit berecht zullen worden.

"Je kan ook een internationaal tribunaal oprichten op basis van een overeenkomst tussen de meest betrokken staten, Nederland, België, Oekraïne, Maleisië en Australië. Dat tribunaal zal dan niet onder de VN-vlag plaatsvinden", verklaart Schrijver aan de NOS.

Lockerbie

Zo'n internationaal tribunaal werd ook in het leven geroepen om de verdachten van de Lockerbie-ramp in Schotland te berechten. "In het geval van MH17 zouden er Nederlandse rechters aangesteld kunnen worden met openbare aanklagers uit de andere landen. Maar gemeenschappelijke rechters kunnen natuurlijk net zo goed", aldus Schrijver.

Nog andere mogelijkheden

Als de oprichting van een internationaal tribunaal niet lukt, kunnen de daders ook nog voor het internationaal strafhof in Den Haag verschijnen. Volgens Nico Schrijver is dat helaas niet reëel mogelijk. "Oekraïne en Maleisië, die allebei nauw betrokken zijn bij de ramp, zijn geen partij bij het Strafhof. Dus de rechtsmacht is in dit geval beperkt."

Maar er is ook nog altijd de gewone Nederlandse rechtbank. Omdat er veel Nederlandse slachtoffers vielen bij de ramp, ligt deze optie ook nog binnen de lijn van het mogelijke. "Dat zou dan moeten gebeuren met internationale medewerking", zegt Schrijver. De kans dat de verdachten worden uitgeleverd aan Nederland, is helaas erg klein.

Rusland zei gisteren "neen" tegen de oprichting van een VN-tribunaal. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken was diep teleurgesteld. Ondanks dat veto wil Rusland toch zijn steentje blijven bijdragen aan het internationale onderzoek naar de ramp.

Meest gelezen