Peeters: "Geen brandjes, enkel verduidelijking"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) blijft deze zomer voortwerken terwijl zijn collega-vicepremiers met vakantie gaan. Hij wil zich meteen storten op de concrete uitwerking van de taxshift. Die "concretisering" past binnen het akkoord dat gesloten is, benadrukt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn geen brandjes, enkel verduidelijking."

Na afloop van de onderhandelingen had Peeters aangekondigd dat hij niet met vakantie zou gaan en zou blijven voortwerken. "Er is nog heel wat werk dat moet gebeuren. Ik zit wel in een zomerregime", legt hij uit in "De ochtend".

Peeters en zijn medewerkers gaan zich bezighouden met de concrete uitwerking van de taxshift. De komende weken en maanden moet het akkoord in concrete teksten gegoten worden. Dat zal voer voor discussie geven, want er zijn nog wel wat losse eindjes.

Maatregelen voor lage lonen

Zo wil Peeters bijvoorbeeld dat de loonlastenverlaging voor een groot deel naar de laagste inkomens gaat. Hij noemt het cijfer van 900 miljoen euro. "Voor ons is het belangrijk dat die lage lonen voldoende aandacht en geld krijgen, want als je jobs wil creëren, dan is het belangrijk dat vooral die lage lonen de nodige aandacht en ondersteuning krijgen."

Dat betekent niet dat de lineaire lastenverlaging van 33 naar 25 procent in vraag gesteld wordt, benadrukt Peeters. "We gaan lineair de werkgeversbijdragen verlagen, maar we gaan dat zo doen dat die lage lonen voldoende aan bod komen", klinkt het.

De regering kreeg heel wat kritiek omdat ze niet voldoende zou doen voor de lage lonen, waar net de meeste jobs gecreëerd kunnen worden. Volgens Peeters is wat hij voorstelt geen reactie op die kritiek. "We waren daar al volop mee bezig."

De minister van Werk verwacht geen problemen met de coalitiepartners. "Er zijn geen brandjes, er is alleen verdere verduidelijking en concretisering. En die past binnen het akkoord dat we gesloten hebben."

Btw-verhoging in index?

Een ander discussiepunt is het al dan niet meenemen van de btw-verhoging op elektriciteit van 6 naar 21 procent in de berekening van de index. Als je de verhoging erbij neemt, is de indexsprong 2 à 3 maanden sneller afgelopen, en kunnen de lonen dus sneller weer stijgen. CD&V is voor. Open VLD en N-VA willen de btw-verhoging het liefst erbuiten houden, om zo de indexsprong niet uit te hollen.

Peeters zegt dat er nog niets beslist is, maar hij steekt niet weg wat het standpunt van CD&V is. "Wanneer alle ministers terug zijn uit verlof kunnen we het daarover hebben, maar er is veel voor te zeggen om het erin te houden."

"Zeer eigenaardig"

Na de voorstelling van het taxshift-akkoord was er veel kritiek op CD&V. De partij zou bitter weinig uit de brand gesleept hebben. Peeters zegt dat CD&V wel heel wat bekomen heeft in de taxshift, maar erkent dat ze op vlak van vermogen graag meer hadden willen doen.

Met de perceptie zit hij duidelijk verveeld. En hij wijst daarbij in de richting van de coalitiepartners. "Wij hebben ons niet laten verleiden om lijstjes op te maken van wat de anderen hadden voorgesteld", zegt hij, verwijzend naar lekken in de pers. "Tot mijn grote verbazing heb ik gezien dat allerlei berichten de wereld zijn ingestuurd via het internet. Ik vind dat zeer eigenaardig."

Peeters doelt dan op een lijst met voorstellen die hij op tafel had gelegd, vooral inzake vermogen, en die het niet gehaald hebben. Om ze te realiseren, vroegen de anderen in ruil een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. En dat was absoluut onaanvaardbaar voor Peeters, bevestigt hij.

Werkloosheid gedaald

Kris Peeters had tot slot goed nieuws te melden in "De ochtend". De werkloosheid is vorige maand met ruim 11 procent gedaald in vergelijking met juni vorig jaar. Opmerkelijk ook is dat voor het eerst sinds april 2013 de werkloosheid in alle leeftijdscategorieën gedaald is. De daling is het grootst bij de min-25-jarigen, met ruim 22 procent.

Meest gelezen