Wat verandert er allemaal vanaf 1 augustus?

Een bonus voor de laagste lonen, een nieuwe naam voor het VSKO en een hogere energiefactuur. Het begin van een nieuwe maand brengt traditioneel een aantal nieuwigheden met zich mee. Een overzicht.

Werknemers met laagste lonen krijgen bonus

Vanaf vandaag zien de zowat 850.000 werknemers met een laag of minimumloon hun nettoloon stijgen. De minimumlonen stijgen met 19 euro per maand tot 1.291 euro, terwijl werknemers die tot 1.547,4 euro per maand verdienen, 3 euro per maand erbij krijgen.

De maatregel kost de overheid 127 miljoen euro per maand. Bedoeling is mensen ertoe aan te zetten te kiezen voor werk in plaats van een uitkering, verklaart minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). De hogere werkbonus zag het levenslicht als compensatie van de indexsprong voor de lage lonen.

Energiefactuur tot 2 procent duurder

De totale elektriciteitsfactuur voor een doorsnee Vlaams gezin wordt gemiddeld 1,5 procent duurder. Voor de gasfactuur komt er zo'n 2 procent bij. Oorzaak is de vennootschapsbelasting die de intercommunales voortaan moeten betalen, een beslissing van de federale regering.

Vanaf augustus wordt die belasting op de distributienettarieven - die 40 procent van de elektriciteitsfactuur uitmaken - doorgerekend. Hoeveel de tarieven net de hoogte ingaan, hangt af van intercommunale tot intercommunale.

De doorrekening van de belasting op de distributietarieven, betekent voor een doorsnee gezin een stijging van dat distributietarief elektriciteit met 4 procent. In doorsnee stijgt de volledige elektriciteitsfactuur zo 1,5 procent. Het prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 juli betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, stijgt 3 tot 5 procent (2 tot 4 euro). Het distributienettarief voor gas - goed voor 20 procent van de totale gasfactuur - stijgt gemiddeld 10 procent, wat de totale factuur gemiddeld 2 procent duurder maakt.

VSKO wordt Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) heet vanaf vandaag Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De naamsverandering van de koepelvereniging van het katholiek onderwijs in Vlaanderen gaat gepaard met een nieuw logo en een nieuwe website.

De koepel heette sinds 1989, toen de bevoegdheid onderwijs geregionaliseerd werd, VSKO. "We werden echter nooit als dusdanig aangeduid, maar wel gewoon als katholiek onderwijs", verklaart directeur-generaal Lieven Boeve.

De naamswijziging vormt het voorlopig sluitstuk van een interne herstructurering die eind 2014 werd ingezet. "Daarbij hebben we de organisatie gekanteld", klonk het in juni. De indeling per onderwijstype (basisonderwijs, buitengewoon, secundair, hoger onderwijs...) wordt overkoepeld door een themagerichte structuur.

Ikea België krijgt nieuwe CEO

De Française Catherine Bendayan wordt de nieuwe CEO van Ikea België. Ze volgt na 11 jaar Olivier Baraille op. Hij komt aan het hoofd van de Franse activiteiten van de Zweedse meubelmultinational.

De 49-jarige Bendayan werkt al 26 jaar voor Ikea. Ze begon na haar studies te werken in de Ikea-vestiging van Marseille. Ze klom op tot vice-CEO van de Franse tak van Ikea. Sinds 2013 oefent ze dezelfde functie uit bij Ikea Deutschland.

Meest gelezen