Frank Vandenbroucke: "Armoede zal veeleer toenemen"

Het regeringsbeleid zal laaggeschoolden in de armoede houden in plaats van hen eruit te halen. Dat vreest professor en oud-SP.A-politicus Frank Vandenbroucke. De voormalige minister zegt dat zowel de federale regering als de Vlaamse regering minder aandacht hebben voor laaggeschoolden en daardoor dreigen zij minder kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. In een opiniestuk in De Standaard noemt Vandenbroucke de combinatie van het beleid van beide regeringen "een stille revolutie".

De kritiek van Vandenbroucke komt er na de aankondiging van de federale regering dat de werkgeversbijdrage op lonen zal dalen van 33 naar 25 procent. Maar dat geldt alleen voor lonen boven 1.950 euro bruto. Voor lagere lonen was de werkgeversbijdrage al 25 procent. Werkgevers in sectoren met lage lonen klaagden eerder al dat de verlaging voor hen dus geen of weinig effect zal hebben en geen laagbetaalde jobs zal creëren.

Vandenbroucke treedt hen die bij in die kritiek en gaat nog een stap verder. “Wat de federale regering nu doet, is een loonkostenvermindering invoeren die niets bijbrengt voor mensen met lage lonen: ze wordt volledig lineair. In de praktijk betekent dat dat de nieuwe loonkostenvermindering geen enkel voordeel oplevert voor laaggeschoolden die aan het werk willen gaan. En tegelijkertijd heeft de Vlaamse regering beslist dat het beleid voor langdurig werklozen eigenlijk volledig verdwijnt, behalve voor laaggeschoolde jongeren. De combinatie van dat Vlaamse beleid en de federale koerswending is een stille revolutie.”

Samen over nagedacht?

“Ik hoop dat Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) er ooit samen over nagedacht hebben, maar als je het bekijkt, dan twijfel je daar toch over”, zo sprak Vandenbroucke vanochtend scherp over de federale en Vlaamse ministers van Werk toen hij in “De ochtend” op Radio 1 toelichting gaf bij zijn opiniestuk. In dat stuk haalt Vandenbroucke aan dat de voorbije 15 jaar opeenvolgende regeringen verminderingen van de loonkosten doorgevoerd hebben door sociale bijdragen die bedrijven moesten betalen, te verminderen.

“Men heeft daarbij altijd een sterke klemtoon gelegd op verminderingen voor mensen met een laag brutoloon. De loonkostenverminderingen tikten dus extra aan voor laaggeschoolden met lage lonen. Tegelijk was er een arsenaal van maatregelen voor mensen na lange werkloosheid, als ze een job hadden gevonden extra loonkostenvermindering te geven.” En die ziet Vandenbroucke nu verloren gaan.

Opgeteld bij de lineaire lastenverlaging, vreest de professor dat laaggeschoolden hierdoor in de werkloosheid zullen worden gehouden in plaats van dat ze eruit worden gehaald. "Vandaar zeg ik, nu de beslissingen in de pijplijn zitten: willen ministers Peeters en Muyters eens samenzitten om te kijken naar het gecombineerde effect van wat hier op stapel wordt gezet. Want dit is niet goed voor de laaggeschoolde arbeid, de armoedebestrijding en de activering van werklozen."

Meest gelezen