Turkije voert nieuwe aanvallen uit op PKK-stellingen in Noord-Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben volgens de Turkse staatszender TRT opnieuw stellingen aangevallen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK bij de stad Hakurk in Noord-Irak. Naar eigen zeggen heeft Turkije de afgelopen dagen ook 900 terreurverdachten aangehouden.

Turkije heeft voor de tweede nacht op rij kampen van de Koerdische verzetsbeweging PKK in buurland Irak gebombardeerd. Op verzoek van Turkije komt de NAVO morgen bijeen in Brussel. Turkije is lid van het militaire bondgenootschap en wil militaire operaties bespreken tegen de Koerdische verzetsbeweging PKK, maar ook tegen terreurgroep IS. Die twee groeperingen hebben vorige week aanslagen gepleegd in Turkije, en Turkije is daarop zelf begonnen met luchtaanvallen op stellingen van IS in Syrië en op die van de PKK in het noorden van Irak.

Nieuwe voorwaarden

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu kunnen de luchtaanvallen op IS en de PKK de situatie in de regio grondig wijzigen. "Er gelden nu nieuwe voorwaarden. Het gaat niet om een volledig nieuwe situatie. Maar we willen dat iedereen deze nieuwe voorwaarden, die we creëren met onze operaties in Syrië en Irak, juist inschat", aldus de eerste minister. Davutoglu voegt er nog aan toe dat er geen plannen zijn om grondtroepen te sturen naar de regio.

Volgens de Koerden heeft het Turkse leger een Syrisch dorp in de buurt van Kobane aangevallen dat in handen is van Koerdische rebellen. De Syrische Koerden eisen dat Turkije meteen stopt met aanvallen tegen hen. Turkije ontkent dat het het dorp heeft aangevallen.

De Turkse politie heeft vanochtend wel 15 verdachten opgepakt die banden zouden hebben met IS. In totaal zou ze de voorbije dagen al 900 mensen hebben opgepakt in de strijd tegen terrorisme. Het gaat om mensen die banden zouden hebben met IS, de PKK of een ultralinkse Turkse beweging.

Hoe dan ook maakt de interventie van het Turkse leger de situatie in het noorden van Syrië en Irak en in Turks-Koerdistan zelf nog ingewikkelder dan ze al was. Waar Turkije tot nu toe vooral een "stille partner" was bij de strijd tegen IS, riskeert het land nu terroristische represailles van IS, maar ook nieuwe terreuraanvallen van de PKK. Het vredesproces tussen Turkije en de PKK ligt helemaal op apegapen.

Negatief reisadvies

Intussen verscherpt België het reisadvies voor Turkije. Buitenlandse Zaken raadt af om naar provincies te reizen die grenzen aan Irak en Syrië als het niet echt nodig is. Er wordt ook gevraagd om alle manifestaties en betogingen uit de weg te gaan.

Meest gelezen