Met de segway door de stad van de Brugse zotten

Wie Brugge wil verkennen, laat zich maar al te graag verleiden tot een ritje in een paardenkoets of een boottochtje op de Brugse reien. Wie het liever iets avontuurlijker heeft, kan zich echter aan de segway wagen. Jazeker, ook die elektrische step geeft je de kans om “de stad van de Brugse zotten” -of voor de romantici “het Venetië van het Noorden”- naar hartenlust te verkennen.

Voor segway-tours in Brugge is er maar één adres, vlak bij het Sint-Jakobsplein en dus pal in het centrum. Zaakvoerders Charlie en Arend zijn twee Nederlanders die zo'n zes jaar geleden hebben vastgesteld dat er voor de segway een gat in de Brugse markt was. Wie de zaak binnenstapt, ziet meteen de certificaten van TripAdvisor netjes op de muur gespeld: jaar na jaar bekroonden deelnemers de rondleiding.

Testrit

Het is nog even wachten op mijn teamleden, maar van Arend krijg ik alvast een korte initiatie. In theorie klinkt het makkelijk: vooruit of versnellen met de segway betekent voorover leunen, remmen gebeurt door achterover te leunen. Draaien doe je ten slotte door het stuur te draaien (zelfs met één enkele vinger) in de richting die je wenst.

Zelf grijp ik bij de eerste aarzeling angstig naar de dichtstbijzijnde muur. “Als je dat straks doet, dan zal het misgaan”, zegt Arend. “Gewoon ontspannen.” En gelijk heeft hij, ontspannen is ook voor mij de sleutel tot succes. Met nog enkele tips (“Blijf weg van de stoeprand” en “Draai steeds in grote bochten”) ben ik klaar voor de tour.

Intussen zijn ook mijn teamleden aangekomen: een gezin uit de Amerikaanse staat Florida dat drie weken lang Europa doorkruist. Ze logeren dan wel in Brussel, Brugge wilden ze toch nog snel gezien hebben. En hoe kan dat beter dan met een segway?

De moeder heeft echter zichtbaar schrik voor wat zo’n segway-tour voor haar drie kinderen inhoudt. “Zeker voor Andrew, hij is nog maar 10 jaar.” Waarop de kleine Andrew haar niet bepaald geruststelt: “Op stap in Amsterdam ben ik twee keer bijna aangereden.” Charlie weet er wel raad mee. “Weet je wat: Andrew rijdt straks vlak achter me, hij wordt mijn “supervisor””.

Zien en gezien worden

Het ijs is gebroken en de tour door Brugge wordt in een colonne – en met gele fluohesjes, geheel volgens de regels van het Brugse stadsbestuur – afgelegd. We passeren onder meer de Grote Markt, de Basiliek van het Heilig Bloed, het Begijnhof, de Godshuizen en de Vismarkt.

We zijn daarbij een ware attractie voor de andere toeristen. Overal waar we langsrijden, is er wel iemand die een smartphone uit zijn of haar broekzak haalt. De 17-jarige Alexandra geniet ervan, ze wuift de menigte vanop haar segway toe en werpt kusjeshandjes. Ik noem haar vervolgens “pope Alexandra”, al geeft zij eerder de voorkeur aan “queen Alexandra”.

 

Fotomomenten en anekdotes

De grootste troef van de segway-tour, zijn de begeleiders. Zo houden Charlie en Arend bij elke stopplaats een fotomoment, om vervolgens hun uitleg te kleuren met verschillende anekdotes (inclusief kwinkslagen).

Zo stoppen we na het Begijnhof bij het Minnewater, oftewel “the lake of love”. “Vroeger waren er geen discotheken en ook het internet was er niet om iemand te leren kennen”, aldus Charlie die zo ook de aandacht van de tieners erbij weet te houden. “De Bruggelingen kwamen hier flaneren en het Minnewater werd een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad.”

Net na zijn uitleg breekt de hemel boven Brugge open. In ons segway-tasje zit er voor ieder van ons –naast een flesje water voor de warme dagen- ook een doorzichtige poncho. Zo kunnen we onze tocht nog voortzetten richting Koningin Astridpark. Wanneer de donder en bliksem echter heviger wordt, besluit het gezin terug te keren. “Wij komen uit Florida en dit is voor ons alsof het aan het vriezen is”, lacht de moeder. Kleine Andrew vindt de tocht echter steeds “cooler” worden. “Het onweer maakt alles zo intens.”

Segway-fails

Eenmaal terug in de zaak, staat het volgende groepje reeds te popelen om te vertrekken. Het gaat om een zestal stoere mannen, en met zo’n groepje moet je opletten, weet Arend. “Die mannen worden snel overmoedig op een segway.” De mannen krijgen dan ook een speciaal introductiefilmpje (zie onder) voorgeschoteld. Een compilatie van de grootste segway-fails, zeg maar. “Dat tonen we alleen als er een groepje mannen binnenkomt”, knipoogt Arend tot slot.

Brouwerij De Halve Maan

Wie na de segway-tour zijn of haar dorst wil lessen, kan te voet naar brouwerij De Halve Maan. De brouwerij haalde de laatste weken het nieuws vanwege de ondergrondse pijpleiding die ze nog dit jaar wil aanleggen. De brouwerij is echter voor meerdere redenen uniek: zo is het de enige overgebleven brouwerij in de Brugse binnenstad. Ter vergelijking: in glorietijden waren er nog een 30-tal. Zowel de oude als de nieuwe brouwerij kan je tijdens een rondleiding – en langs een doolhof van meer dan 200 trappen - ontdekken. Het hoogtepunt? Letterlijk: het uitzicht van bovenop de brouwerij. Figuurlijk: na de rondleiding krijg je een ongefilterde Brugse Zot (met extra aroma’s) recht van het vat.

Meest gelezen