"Rue de Flandre" in Parijs is ingehuldigd

In Parijs is de "Rue de Flandre" ingehuldigd. Dat is een straat in het hart van de stad die van 5 tot 11 juli volledig Vlaams kleurt, met onder meer een frietkot en een bierkelder. De week is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en verschillende openbare en privépartners, en moet onze regio nog bekender maken bij de Franse toerist.

De tijdelijke "Rue de Flandre" heet in het echte leven Rue Androuet. De straat krijgt een week lang een Vlaamse make-over. Daarvoor zijn de bestaande winkels helemaal leeggehaald en omgetoverd tot panden die typisch Vlaamse producten aanbieden. Zo zijn er uiteraard een frietkot en een bierkelder, maar het initiatief wil nog meer Vlaamse troeven in de kijker zetten.

De vijf basisthema's in de straat zijn: festivals, erfgoed, eet- en drinkcultuur, mode en design en onze wielercultuur. Zondag stond in het teken van de fiets. Nog voor de plechtige inhuldiging was er de "Balade à vélo 'Tour de Flandres' à Paris" waarvoor een honderdtal mensen in retro style, sommigen met baret en stokbrood, van de Place d'Anvers twee uur lang naar het centrum van Montmartre fietsten.

Vlaams minister voor Buitenlands Beleid Ben Weyts (N-VA) fietste een stukje mee, samen met de Antwerpse schepen van Toerisme Koen Kennis. Elke dag van de Vlaamse week staat een van de centrumsteden centraal en vandaag was dat Antwerpen. Zo werden onder meer Antwerpse handjes uitgedeeld.

Nadat de fietsers waren aangekomen, huldigde minister Weyts de straat officieel in, door het naambordje op de muur te bevestigen, en verklaarde de Vlaamse week voor geopend. Hij wees er de aanwezige Fransen tijdens zijn speech onder meer fijntjes op dat French fries niet Frans, maar wel degelijk Belgisch zijn.

Nadien kreeg de minister een rondleiding door de verschillende winkels in de straat. Zo huisvest de Rue de Flandre onder meer Le Design Store, een pop-op hotel, l'espace mode en l'atelier vélo.

Vervolgens konden de aanwezigen in restaurant "Le Flamand Ose" hun innerlijke mens versterken met Vlaamse specialiteiten als croquettes de crevettes, carbonade flamande, bavarois de spéculos en cuberdons. De kruidenierszaak van Amélie Poulain werd voor de gelegenheid omgedoopt tot "L'Epicerie" en in de etalage zijn Vlaamse en Brusselse specialiteiten te zien als speculoospasta, koekjes en sauzen van Devos Lemmens en Vandemoortele.

Staan voor de rest van de week nog onder meer op het programma: een mini dj-festival, een defilé van garnaalvissers, een modeshow en workshops chocolade en bier.

"Onze regio promoten bij Franse toerist en consument"

Toerisme Vlaanderen wil met het initiatief onze regio nog meer promoten bij de Franse toerist en consument en hen "op een opvallende en aantrekkelijke manier verleiden om een trip naar Vlaanderen te boeken". De nadruk daarbij ligt op citytrips.

"Een klein landje met een rijke belevenis, een bestemming die makkelijk te bereiken is en dichtbij ligt", luidt het. In 2014 boekten de Fransen net geen twee miljoen overnachtingen in ons land.

Frankrijk is bovendien de belangrijkste markt voor Vlaanderen op het vak van bestedingen in de kunststeden. Van de twee miljoen overnachtingen zijn er 1,2 miljoen in die steden. Fransen geven per overnachting gemiddeld 180 euro uit.

Aan de Rue de la Flandre hangt een prijskaartje van 380.000 euro. 320.000 daarvan is gefinancierd door Toerisme Vlaanderen. De rest is afkomstig van de kunststeden en privépartners.

Meest gelezen