Wijngaarden van Bourgogne en Champagne op Unesco-lijst
Twee van de meest beroemde wijnen ter wereld krijgen zo wereldwijde erkenning.
In de Bourgogne gaat het om een aantal specifieke gebieden in en rond Beaune en Dijon, niet alleen waar druiven groeien, maar ook in de steden zelf.
In de Champagnestreek heeft de UNESCO vooral de eeuwenoude productiewijze willen in de kijker zetten.
Vijf jaar geleden werd ook de Franse keuken al door de UNESCO op de lijst met werelderfgoed geplaatst. Voor Parijs zijn die beslissingen een belangrijke opsteker want de concurrentie is groot. De Franse culinaire kwaliteiten worden met succes betwist door talentvolle koks in onder meer Barcelona en Kopenhagen en champagne krijgt steeds meer concurrentie van bruisende en goedkopere wijnen uit Spanje en Italië.
En in de Bourgogne zijn, na Bordeaux, ook al Chinezen neergestreken die wijnkastelen opkopen.
Met hun keuken, hun bourgogne en hun champagne nu op de Unesco-lijst kan Frankrijk zich nu in ieder geval op de borst kloppen als het land dat van oudsher onze smaakpapillen verwent, met tradities die bescherming verdienen.