"Aanslagen in Tunesië gevolg van chaos in Libië"

Volgens de Tunesische president Beji Caid Essebsi hebben de terrreuraanslagen tegen het Bardo-museum en op het strand van Sousse, veel te maken met de chaos in buurland Libië. Hij zei dat in een toespraak naar aanleiding van het afkondigen van de noodtoestand, eerder op de dag.

De president gaf toe dat zijn veiligheidstroepen de terreur hebben bestreden op de verkeerde plaats, namelijk in de bergen. Maar volgens de president heeft Tunesië de zware les begrepen, al vraagt hij ook internationale hulp.

Van nu af bewaken politie en soldaten de lange grens met Libië, waar milities en de terreurbeweging IS de plak zwaaien. De bedoeling van de terroristen is om de jonge democratische rechtsstaat Tunesië te ondermijnen, zei Essebsi nog.

"We zijn in groot gevaar", zo zei de 88-jarige president. "We bevinden ons in een oorlogstoestand."
 

Toerisme

Het land bevindt zich in een moeilijke situatie en het is noodzakelijk om buitenlandse investeerders aan te trekken, voegde hij daaraan toe. "Maar we beschikken momenteel niet over een investeringsklimaat."

De president verwijst daarmee naar de duidelijke negatieve invloed van de aanslag van 26 juni op het toerisme. Hoteleigenaars merkten vorige week een daling van het aantal boekingen van 40 procent. Om het toeristische seizoen, dat nog maar juist begonnen is, toch nog te redden, heeft het land de "vertrekbelasting" voor toeristen, die werd ingevoerd in oktober 2014, opnieuw afgeschaft.

Noodtoestand

Door het uitroepen van de noodtoestand, krijgen de politie en het leger meer mogelijkheden om het land te beveiligen tegen terroristische aanvallen.

Na de aanslag op 26 juni kondigde Tunesië al een rist aan veiligheidsmaatregelen aan, zoals de sluiting van meer dan 80 moskeeën waar vermoedelijk IS-strijders worden geronseld.

Daarnaast werden veiligheidskrachten ingezet in toeristische regio's en worden de vergunningen herzien van politieke bewegingen die ervan verdacht worden connecties te hebben met jihadisten.

Ook zijn verschillende Tunesische verantwoordelijken, onder wie de gouverneur van Sousse, ontslagen. "Er waren problemen met de beveiliging, maar ook op politiek vlak zijn er zaken misgelopen", zei een adviseur van de premier. Daarom werd de gouverneur van Sousse ontzet uit zijn ambt, net als de verantwoordelijken van de politie.

Meest gelezen