"Dreigend voedsel- en medicijnentekort in Griekenland"

Griekse apothekers en supermarkten waarschuwen voor een dreigend medicijnen- en voedseltekort in het land. De Griekse premier Alexis Tsipras gaf gisteravond een stoutmoedige speech voor 25.000 mensen, waarin hij hen opriep om morgen bij het referendum "nee" te stemmen. De apothekers en supermarkten vrezen dat dit de situatie in het land alleen maar erger zal maken.

De boodschap van premier Tsipras staat op gespannen voet met wat de apothekers en supermarkten van het land zien gebeuren. Griekenland gaat onder een zware schuldenberg gebukt en verliest belangrijke inkomsten uit de toeristische sector.

Apothekers laten al een hele tijd weten dat ze geen belangrijke medicijnen, zoals Thyroxine, meer in voorraad hebben. Thyroxine wordt voorgeschreven aan mensen met een slechtwerkende schildklier.

Mary Papadopoulou, apotheker in de Plaka-wijk dicht bij de Akropolis in Athene, vertelt aan de Britse krant The Guardian dat "als er geen drastische veranderingen komen, er nog veel meer tekorten zullen zijn volgende week".

Het is niet de eerste waarschuwing die vanuit die hoek komt. Vorige week schreef de Europese Federatie voor Farmaceutische Industrie een open brief naar de Europese Commissie waarin stond dat de Griekse medicijnvoorziening meer gecompliceerd is dan in de andere EU-landen en dus ook bijzonder kwetsbaar is. In de brief waarschuwt de federatie ervoor dat de volksgezondheid in gevaar is.

De meeste Griekse geneesmiddelen worden ingevoerd. En hoewel de grootste farmaceutische firma's, zoals GlaxoSmithKline en AstraZeneca, rampenplannen hebben opgesteld, blijft het onduidelijk wat er zal gebeuren als een Grexit plaatsvindt. 

"Bijna geen voorraad meer op Mykonos en Santorini"

Niet alleen de apothekers, maar ook restaurants, hotels en supermarkten klagen over tekorten. De eilanden Mykonos en Santorini, waar veel toeristen op vakantie komen, laten weten dat ze bijna geen basislevensmiddelen meer in voorraad hebben.

"Invoer, uitvoer, fabrieken, firma's en transport, alles ligt stil", laat Vasilis Korkidis, hoofd van de nationale confederatie van Hellenistische zaken, weten.

Net als geneesmiddelen wordt het meeste voedsel in Griekenland ingevoerd, maar met de banken die geen cash meer geven, kunnen bedrijven de leveranciers niet meer betalen.

Copyright 2006

Meest gelezen