Homans presenteert ambitieus plan tegen armoede

Meer dan één op de tien Vlamingen loopt een risico op armoede. De Vlaamse regering wil die kans tegen 2020 met een derde terugdringen. Dat plan "is heel ambitieus, maar het is dan ook heel erg gesteld met de armoede in Vlaanderen", zegt minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA).
Jasper Jacobs

Om de armoede in Vlaanderen de komende jaren terug te dringen heeft Homans een Vlaams Actieplan Armoedebestrijding opgesteld. Homans is de coördinerende minister van dat plan. Dat wil zeggen dat ze zelf niet alles in beleid moet gieten, maar dat ze moet toezien dat al haar collega’s in de Vlaamse regering hun huiswerk maken op het vlak van armoedebestrijding.

In het plan dat Homans heeft opgesteld staan 17 doelstellingen. Daarbij ligt de nadruk op "structurele maatregelen" en op "gezinnen met jonge kinderen". Dat laatste accent is gekomen omdat het percentage kinderen dat in een kansarm gezin geboren wordt tussen 2005 en 2013 verdubbeld is tot 11,2 procent. In Vlaanderen lag het armoederisico in 2013 op 10,8 procent. Voor eenoudergezinnen, werklozen en huurders loopt dat risico op tot 20 procent en meer.

“Het is een misvatting dat armoede is ontstaan bij het aantreden van deze regering. Maar dat is absoluut niet waar”, beet Homans van zich af bij de voorstelling van haar plan. “Ik zou bijna zeggen: was het maar waar, want dan was het niet zo erg gesteld, maar het is bijna verdubbeld sinds 2005. Daarmee wil ik hier geen politiek spel maken, maar ik denk dat we zeer ambitieus moeten zijn.”

Armoedetoets

Als coördinerend minister denkt Homans in eerste instantie een kentering teweeg te kunnen brengen door de armoedetoets die ze opgelegd heeft aan haar collega’s. “Daardoor krijgen mensen die het financieel moeilijk hebben telkens een sociale correctie.”

Homans verwijt criticasters dat “men vergeet dat er sociale correcties worden uitgevoerd” als er ergens wordt bespaard of als er tarieven worden verhoogd.

1 euromaaltijden

Concreet staan er 17 doelstellingen in het plan van Homans. Dat gaat van mensen in armoede meer betrekken in de maatschappij, drempels wegnemen, rechten automatisch toekennen, voldoende middelen voorzien, mensen uit hun isolement halen tot het aanbieden van 1 euromaaltijden, …

Ondanks de kritiek die die maaltijden al uitlokten houdt Homans eraan vast, want volgens de minister is het een goede structurele ingreep.

“Ten eerste geef je een gezonde maaltijd, waarmee je anticipeert op latere gezondheidsproblemen. Ten tweede gaan ze gepaard met huistaakbegeleiding voor de kinderen die in armoede opgroeien. En ten derde tegelijk is er begeleiding door maatschappelijk assistenten die ouders opvoedingstips kunnen geven, want die ouders hebben er vaak wel nood aan. Tegenstanders zeggen dat die 1 euromaaltijden op school moeten worden aangeboden, maar dan mis je net het contact met de ouders”, verdedigt Homans haar idee.

SP.A en Groen kritisch

Oppositiepartijen SP.A en Groen hebben kritiek op het nieuwe actieplan. Zo vreest Bart Van Malderen (SP.A) dat het plan niet zal tegemoetkomen aan de noden van de doelgroep. "Minister Homans had een tabula rasa aangekondigd, maar we merken dat veel initiatieven uit het verleden terugkeren. Alleen is de vraag of men daarmee zal beantwoorden aan de noden van de doelgroep. Die noden zijn namelijk scherper geworden door het beleid van deze regering, met name door het verhogen van allerlei facturen zonder voldoende sociale correcties."

An Moerenhout (Groen) mist vooral ambitie en "daadkracht" in het plan. "Onze verwachtingen vooraf waren hoog gespannen, maar ze worden niet ingelost. De lat lag hoog omdat de minister structurele maatregelen aankondigde de voorbije maanden. Helaas vinden we deze - ondanks de beweringen van de minister - niet terug in het plan", aldus Moerenhout.

Meest gelezen