Duaal leren en werken vanaf september 2017

Leerlingen in het beroeps- en technisch onderwijs zullen vanaf september 2017 al vanaf de tweede graad kunnen kiezen tussen twee alternatieven. Ofwel blijven ze voltijds op school, ofwel leren ze voor minstens 60 procent van de tijd een vak op de werkvloer.

De ministers van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en van Werk Philippe Muyters (N-VA) lanceerden in januari het plan om het huidige systeem van leren en werken op te waarderen tot een volwaardige sterke leerweg. Na consultaties van het onderwijs, de bedrijfswereld en een studiereis naar Duitsland hebben de ministers hun plannen nu geconcretiseerd.

Zo zullen jongeren al vanaf de leeftijd van 15 kunnen kiezen om in het systeem van duaal leren te stappen. De ministers hopen dat duaal leren daardoor een meer positieve en volwaardige keuze wordt. Op het einde van de rit zullen zowel de leerlingen die voltijds op school blijven als diegenen die voor duaal onderwijs kiezen hetzelfde diploma krijgen.

Zelfs als de jongeren hun einddiploma niet halen omdat ze falen in een aantal algemene vakken, zullen ze beroepskwalificaties of deelcertificaten kunnen krijgen voor de vaardigheden die ze op de werkvloer hebben geleerd.

In het systeem is er ook een grotere rol weggelegd voor de bedrijven. Zij zullen een intake-gesprek doen met kandidaten die duaal willen leren en werken en beoordelen of die klaar zijn voor de werkvloer. Het bedrijf zal ook mee evalueren of de leerlingen de einddoelstellingen haalt.

Vanaf september worden er een aantal proefprojecten opgezet om het systeem in de praktijk te testen. Vanaf september 2017 worden alle bestaande vormen van deeltijds school en deeltijds werken  vervangen door dit nieuw duaal leren.

Meest gelezen