Renovatiepremie wordt toch geen belastingaftrek

De plannen om de renovatiepremie om te zetten in een gespreide belastingvermindering worden opgeborgen. De premie blijft bestaan, maar voortaan zullen wel twee aparte aanvragen nodig zijn om tot 10.000 euro verbouwingskosten terugbetaald te krijgen.
©Nicolas TAVERNIER/REA

Met de renovatiepremie kunnen mensen een premie krijgen voor verbouwingen. Afhankelijk van hun inkomen kon de premie oplopen tot 30 procent van hun investering, met een maximum van 10.000 euro.

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kondigde eind vorig jaar aan dat de premie omgevormd zou worden door te werken met een belastingvermindering, gespreid over drie jaar. "Maar omdat mensen die geen belastingen betalen op die manier geen premie zouden krijgen, hebben we beslist toch niet te kiezen voor fiscalisering", zegt Homans nu.

Twee aanvragen

Het blijft dus een premie en ook het plafond van 10.000 euro blijft behouden. Wel zullen verbouwers voortaan twee aanvragen moeten indienen. Tussen die twee aanvragen moet er minstens één jaar en maximaal twee jaar zitten. "Het zal nu dus twee keer 5.000 euro zijn, wat nog altijd beter is dan over drie jaar gespreid", zegt de minister in een reactie.

De renovatiewerken die in aanmerking komen voor de premie, worden voortaan ook gegroepeerd in vier categorieën, in plaats van zes. Per categorie ligt de lat op maximum 2.500 euro. Eerder lagen die plafonds veel hoger, tot 5.000 euro. Mensen die minder dan 29.000 euro per jaar verdienen, hebben wel recht op een hogere premie per categorie. 

"Geen besparing"

Minister Homans benadrukt dat het niet gaat om een besparing. "Het bedrag van 10.000 euro blijft behouden. Het is wel een financiële optimalisatie, maar dat heb ik ook altijd gezegd."

"Door het nieuwe systeem zullen we komen tot een betere spreiding in de tijd. Maar als ik had willen besparen, had ik het maximumbedrag op 5.000 euro gelegd in plaats van 10.000 euro", verdedigt Homans de aanpassing.

Golf van aanvragen

Door de aankondiging van de hervorming, kwam er eind vorig jaar een golf van aanvragen binnen bij de Vlaamse overheid. Wonen-Vlaanderen kon niet meer garanderen dat de aanvragen binnen de wettelijke termijn van 7 maanden konden worden behandeld. Daarom werd in afwachting van de nieuwe regeling beslist om tijdelijk geen aanvragen meer te accepteren. 

Pas vanaf 1 november zullen er nieuwe aanvragen ingediend kunnen worden. Daardoor dreigen voor sommige verbouwers intussen wel termijnen te verstrijken. Zo mogen ingediende facturen bijvoorbeeld niet ouder zijn dan drie jaar. En er worden geen overgangsmaatregelen voorzien voor dergelijke gevallen, dus voor sommigen wordt dit mogelijk een dure grap.

Meest gelezen