Peeters wil niet verder besparen op uitkeringen

Na alle besparingen die er zijn geweest op de uitkeringen, is het vat af. Dat zegt vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die meteen zijn coalitiepartners waarschuwt om het geld voor de begroting elders te zoeken. "De andere regeringspartijen moeten niet denken verder te snijden in uitkeringen, voor mij eindigt het hier." Zijn collega-vicepremiers zijn niet onder de indruk.

Voor CD&V was al langer duidelijk dat er niet meer gesnoeid kan worden in de sociale zekerheid. Voor de slechte verstaanders voegt de CD&V-vicepremier daar nu nog aan toe dat zijn departement - werk - voldoende heeft bijgedragen. "Nog meer besparen op de uitkeringen kan niet", zegt hij in de kranten van de Persgroep.

Peeters wijst erop dat de RVA in drie jaar tijd al 1,2 miljard euro minder zal uitgeven. "Een daling met 12 procent is dat, een spectaculaire daling, het gevolg van maatregelen van de vorige en de huidige regering", zegt hij aan VRT Nieuws. De RVA geeft bijvoorbeeld heel wat minder uit aan werkloosheidsuitkeringen. "Die uitgaven nemen af met 875 miljoen euro, enerzijds door een iets betere economische situatie, anderzijds door maatregelen om de uitkering te wijzigen in de richting van activering."

De voorbije jaren werd gesnoeid in de RVA-uitgaven door de strengere regels voor brugpensioen en tijdskrediet (ook al brengt dat laatste slechts twintig miljoen op). En de activeringsmaatregelen zullen zich de volgende jaren ook laten voelen.

"Er zijn al veel belangrijke maatregelen genomen die al resultaat opleveren, maar we zitten aan de bodem van wat we nog extra kunnen doen", zegt Peeters. "1,2 miljard euro is al een ontzettend groot bedrag. Bijkomende maatregelen die de uitkeringen nog verder zouden doen dalen, zijn niet aan de orde. We moeten niet nog zoeken naar een verdere vermindering van de uitkeringsbedragen of een nog grotere verstrenging van toegangsvoorwaarden."

"Iedereen zal steentje moeten bijdragen"

Peeters doet zijn uitspraken aan de vooravond van nieuwe begrotingsgesprekken. Komend weekend komt het monitoringcomité met zijn traditionele rapport dat zegt hoeveel geld er precies gevonden moet worden, maar de CD&V-vicepremier geeft nu dus al een schot voor de boeg.

De collega-vicepremiers zijn niet onder de indruk van Peeters' uitspraken. Jan Jambon (N-VA) zegt dat iederéén zal moeten bijdragen tijdens de begrotingsgesprekken. "Het is niet zo verstandig om dit soort uitspraken te doen. Wij willen zonder taboes het debat over de begroting aangaan."

Alexander De Croo (Open VLD) laat dan weer verstaan dat Peeters niet al zijn besparingsdoelstellingen heeft gehaald. "Het debat hoeft ook niet op straat gevoerd te worden."

Zowel N-VA als Open VLD hadden eerder al aangegeven dat ze nog mogelijkheden zien om te besparen in de sociale zekerheid. Zo wil de partij van Bart De Wever besparen op de rol van vakbonden en mutualiteiten, en ook Gwendolyn Rutten ziet nog mogelijkheden.

MR-vicepremier Didier Reynders wil eerst de cijfers van het monitoringcomité afwachten. Dan pas zal duidelijk worden waar nog besparingen mogelijk zijn, klinkt het.

Ook voor de liberalen ligt het begrotingsverhaal moeilijk: zij leveren de minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ook zij is ervan overtuigd dat ze al veel inspanningen deed en staat niet te springen om nog meer te besparen.

Premier Michel: "Argumenten verdedigen in schoot van regering"

Premier Charles Michel (MR) wilde er vandaag weinig commentaar over kwijt. "De concrete discussie over de beste maatregelen gebeurt in de schoot van de regering, waar iedereen zijn argumenten zal kunnen verdedigen", zei de premier na afloop van de ministerraad.

Meest gelezen