Komt er naast de grexit ook een Austritt?

Een referendum over de toekomst van een lidstaat binnen de Europese Unie. Niet alleen in Griekenland is het aan de orde, want in Oostenrijk is een EU-referendum op de agenda van het parlement gezet. Een Oostenrijkse heeft namelijk ruim een kwart miljoen handtekeningen verzameld om in het halfrond te beslissen of er een referendum moet komen over een "Austritt".

De 66-jarige Inge Rauscher ijvert al jaren tegen het Europese lidmaatschap van Oostenrijk. Ze wil dat de Oostenrijkers via een referendum kunnen beslissen of het land al dan niet uit de Europese Unie moet stappen. Om het parlement over een referendum te laten debatteren, zijn er 100.000 handtekeningen nodig. In het jaar 2000 vond ze er 193.901. En 15 jaar later is het Rauscher weer gelukt. Nu verzamelde ze ruim een kwart miljoen handtekeningen. 

“Een grote overwinning”, zegt Rauscher in een reactie in de Oostenrijkse krant Krone. “261.159 handtekeningen om de vrijheid, het zelfbeschikkingsrecht en de neutraliteit van Oostenrijk te herwinnen, dat is een groot succes.” Daarmee heeft Rauscher ruim 4 procent van de 6,3 miljoen stemgerechtigde Oostenrijkers weten te overtuigen.

Het Oostenrijkse parlement moet nu dus verplicht debatteren over de vraag of er al dan niet een referendum moet komen, zonder verdere verplichtingen. Maar toch vindt de initiatiefneemster dat ze al een stap dichter bij haar einddoel is.

Uit recente peilingen blijkt dat zowat een op de drie Oostenrijkers voor een “Austritt” is. Bij de verkiezingen in 2013 kwam het eurosceptische gevoel ook al aan de oppervlakte.

Hoewel de traditionele coalitie van sociaaldemocraten en centrumrechts in het zadel bleef, leden deze partijen lichte verliezen, ten voordele van eurosceptische partijen in Oostenrijk: de FPÖ, BZÖ en Team Stronach.

Meest gelezen