Van Overtveldt: "Het is allemaal heel vaag"

Waar wil de Griekse regering heen na het referendum van zondag? De Europese ministers van Financiën hebben er het raden naar. Ook de exacte inhoud van het referendum is niet duidelijk. En dus wil de eurogroep voor het referendum plaatsvindt niet meer onderhandelen met Tsipras en co, legde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uit in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Van Overtveldt was de beslissing van de eurogroep om voor zondag niet meer met de Griekse regering te onderhandelen unaniem. "Ten eerste omdat de Griekse regering zelf gezegd heeft dat ze een mandaat wil van de bevolking." Als ze dat mandaat wil via een referendum, betekent dat dat de regering vindt dat ze nu geen mandaat heeft, redeneert Van Overtveldt.

Een tweede reden om even niet meer te onderhandelen is de duidelijkheid over het referendum zelf. "De informatie die de Grieken krijgen, is niet je dat", vindt de minister. "We weten niet wat de regering de bevolking zal voorleggen." Ze verwijst naar voorstellen die de instellingen de Grieken gedaan hebben, maar geen enkel van die voorstellen is ooit afgeklopt tijdens de onderhandelingen, geeft Van Overtveldt aan.

"Er hebben de voorbije weken heel veel voorstellen gecirculeerd, maar er is geen coherent geheel van voorstellen dat op tafel lag, waarmee de Griekse regering tegen haar bevolking kan zeggen: dit is wat ons gevraagd wordt."

Conclusie: er is op dit moment te veel onduidelijkheid. "Vooral voor de Griekse bevolking."

Ongeloofwaardig

Als zondag blijkt dat de Grieken ja hebben gestemd, zal de Griekse regering de voorstellen van de instellingen - wat die ook mogen zijn - uitvoeren, liet de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis eerder verstaan. "Heel ongeloofwaardig", reageert Van Overtveldt.

"Een regering die zich mordicus verzet tegen een pakket van maatregelen, maar het na een ja van de bevolking met hart en ziel uitvoert? De les die we uit ervaringen in andere landen geleerd hebben, is dat het niet lukt als je daar als regering niet honderd procent voor gaat."

Als de Grieken daarentegen neen stemmen, dan betekent dat niet dat premier Alexis Tsipras sterker in zijn schoenen zal staan, meent Van Overtveldt, verwijzend naar enkele niet te ontkennen feiten: "Het lopende programma is weg, Griekenland is nu in een fase van wanbetaling en de economie gaat weer duidelijk achteruit. Griekenland is opnieuw in een serieuze recessie. De feiten zijn zoals ze zijn."

"We willen hen niet op de knieën dwingen"

Van Overtveldt ontkent overigens dat Europa veel te hard is voor Griekenland en de Grieken op de knieën wil dwingen. "Het gaat erom dat we Griekenland weer op de rails krijgen en de Grieken een perspectief kunnen bieden van welvaart en jobs."

Velen stellen het steunprogramma voor Griekenland verantwoordelijk voor de afgang van het land, stelt de minister, "maar de realiteit is dat dat maar voor een heel klein stukje uitgevoerd werd". "Er zijn heel grote brokken van dat programma die de vorige Griekse regeringen niet uitgevoerd hebben. Zeker het belastingsysteem is daar een voorbeeld van: het innen van de belastingen in Griekenland loopt nog altijd bijzonder slecht."

Van Overtveldt windt er geen doekjes om: "Het wantrouwen ten opzichte van deze regering is zeer groot bij de ministers van Financiën." Toch blijft iedereen bereid om na het referendum "min of meer met een propere lei te herbeginnen", zegt hij. Op voorwaarde dat de Grieken "het spel spelen zoals dat in Europa gespeeld moet worden". "Met respect voor gemaakte afspraken en zeker ook met het opnemen van verantwoordelijkheid."

Meest gelezen