Vlaamse "Nobelprijzen" uitgereikt aan vijf vooraanstaande wetenschappers

In Brussel zijn de Excellentieprijzen uitgereikt, de Vlaamse versie van de Nobelprijzen zeg maar. Vijf vooraanstaande wetenschappers krijgen elk 100.000 euro voor hun carrière in het wetenschappelijke onderzoek.

De Excellentieprijzen zijn een initiatief van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Sinds 1960 delen zij elke vijf jaar de prijzen uit.

De enige vrouw onder de laureaten is professor geneeskunde Greet Van den Berghe van de KU Leuven. Zij doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar verdedigingsmechanismen in het lichaam van zwaar zieke patiënten. Van den Berghe is verrast met haar prijs in de categorie klinische biomedische wetenschappen. "Het is heel competitief want deze prijs is de Champions League in het wetenschappelijk onderzoek. Ik doe fundamenteel onderzoek over patiënten en dat is niet iets wat vaak gedaan wordt. Daarom dacht ik dat het wat minder populair was bij dit soort van prijzen en dus ben ik uiteraard verrast."

In de categorie exacte wetenschappen werd Gustaaf Van Tendeloo bekroond. Hij wordt beschouwd als een pionier in de elektronische beeldvorming en doet aan de Universiteit Antwerpen onderzoek naar de complexe samenhang van atomen om zo de eigenschappen van materialen in onder meer computers beter te kunnen begrijpen.

Luc Van Gool is de laureaat voor de toegepaste wetenschappen. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar beeldverwerking waarmee je onder meer auto's volledig zelfstandig kunt laten rijden.

Voor de fundamentele biomedische wetenschappen werd het onderzoek van Peter Vandenabeele (UGent en VIB) gelauwerd. Zijn werk heeft geleid tot nieuwe inzichten over celdood, wat de weg opent naar behandelingen voor onder meer kanker.

Marc Leman (UGent) ten slotte is de laureaat voor de taal-, cultuur- en maatschappijwetenschappen. Hij onderzoekt hoe mensen interageren met muziek en wat dat betekent voor de zelfontplooiing en zingeving. Zijn werk wordt onder meer gebruikt in de sportwereld.

Meest gelezen