"Griekse referendum voldoet niet aan minimumvoorwaarden"

Het referendum dat de Griekse regering volgende zondag wil organiseren, is niet in overeenstemming met de richtlijnen van de Raad van Europa. Ook in Griekenland zelf is er kritiek op de erg ingewikkelde vorm van het referendum.

De Raad van Europa staat los van de Europese Unie. Het is een aparte organisatie die in 1949 werd opgericht om mensenrechten, de democratie, vrijheden van pers en minderheden en de rechtsstaat te ondersteunen en promoten. Niet minder dan 47 landen zijn lid van de Raad van Europa.

Die raad heeft ook -weliswaar niet-bindende- richtlijnen opgesteld waaraan volksraadplegingen zouden moeten voldoen en die worden nu in Griekenland niet gehaald, vindt de organisatie.

Zo moeten kiezers ten minste twee weken de tijd krijgen om zich een beeld te kunnen vormen van waarover het precies gaat. Het Griekse referendum is op een week tijd georganiseerd en die voorwaarde is dus niet vervuld.

Bovendien kan de Raad van Europa op een dergelijk korte termijn geen waarnemers sturen. Griekenland heeft de Raad van Europa overigens niet om waarnemers gevraagd.

"Te complex en te snel"

Ook veel Grieken zijn niet te spreken over de overhaaste manier waarop hun regering het referendum van zondag heeft aangekondigd. Snel of niet, het referendum komt hoe dan ook te laat om de deadline voor de betaling van een schuld van 1,6 miljard euro aan het Internationaal Muntfonds (IMF) te halen. Die is vorige nacht afgelopen.

De vraag luidt volgens de BBC als volgt:

Moet het plan worden aanvaard, dat was voorgesteld door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds tijdens de eurogroep van 25 juni 2015 en dat bestaat uit twee delen, die samen een voorstel uitmaken. Het eerste document heeft de titel "Hervormingen voor de uitvoering van het huidige programma en verder" en het tweede document "Voorlopige analyse van de duurzaamheid van de schuld".

NEE of JA

Nogal wat Grieken vragen zich hoeveel van hun landgenoten die vraag echt begrijpen en het is ook opvallend dat de optie NEE voor die van JA komt. De regering-Tsipras maakt er geen geheim van dat ze wil dat de bevolking neen stemt, dus tegen de hervormingsvoorwaarden van de EU, de ECB en de IMF (voor alle duidelijkheid).

Tsipras: Griekenland niet uit de eurozone

De Griekse premier Alexis Tsipras wil blijft overigens bij zijn voornemen om het referendum zondag te houden. Gisteren had zijn Maltese collega Joseph Muscat gezegd dat Athene bereid was om dat referendum uit te stellen of te schrappen.

In een aantal tweets maakt Tsipras zich sterk dat groot percentage NEEN-stemmen de Griekse onderhandelingspositie volgende week zal versterken. Hij ontkent dat een neen-stem de uittocht van Griekenland uit de eurozone of de EU zou betekenen, maar eerder "een terugkeer naar het Europa van waarden".

Tsipras beweert ook dat de Grieken door de EU, de ECB en het IMF "gechanteerd worden om "ja" te stemmen, maar zegt ook dat die instellingen geen oplossing voor de crisis hebben.

Meest gelezen