Vlaamse literaire canon is voorgesteld

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hebben op 1 juli 2015 hun literaire canon bekendgemaakt. Dat gebeurde in kasteel Beauvoorde tijdens een literair feest.

Het VFL en de KANTL namen samen het initiatief om deze dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur op te stellen vanuit Vlaams perspectief. Het gaat om een lijst van 50 (+ 1) titels die in Vlaanderen als essentiële werken worden beschouwd.

Het oudste werk op de lijst is een legende over Sint Servaas van Hendrik van Veldeke. Het meest recente werk is de roman Het verdriet van België van Hugo Claus. Claus en Joost van den Vondel zijn de enige auteurs die twee keer op de canon voorkomen.

De canon is een belangrijke schakel in een beleid van leesbevordering. Hij is een leidraad voor leraren, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers, televisiemakers en al wie wil weten waar onze literatuur vandaan komt.

Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige werken voor volwassenen kwamen in aanmerking. Alle werken hebben een publicatiedatum voor 1990 en zijn geschreven door auteurs die bij het samenstellen van de lijst (voorjaar 2015) overleden waren.

De lijst werd op 1 juli bekendgemaakt tijdens een literair festival in en rond kasteel Beauvoorde in Wulveringem (bij Veurne). 300 mensen hebben het evenement bijgewoond. Ze zagen er onder anderen Anne Provoost, Chokri en Walid Ben Chikha, Christophe Vekeman, Peter Verhelst, Tom Lanoye en Zefiro Torna aan het werk.

De canon zal regelmatig kritisch worden geëvalueerd en zo nodig worden aangepast. Net voor de lancering bleek een eerste evaluatie al noodzakelijk. In extremis werd het boek Gangreen 1. Black Venus van Jef Geeraerts aan de lijst toegevoegd.

Het overlijden van Jef Geeraerts tussen het voltooien van het commissiewerk en de lancering van de canon noopte tot die aanvulling, die nu dus 50+1 titels telt. Bij de eerste grondige evaluatie wordt de lijst misschien opnieuw tot 50 teruggebracht, maar net zo goed wordt het dan een lijst met 53 titels. De initiatiefnemers willen daarmee het dynamische karakter van deze canon benadrukken.

Meest gelezen