"Niet onderhandelen met Athene tot na referendum"

De eurogroep wil niet meer praten met Griekenland tot na het referendum van zondag. Dat is gezegd na een teleconferentie van de ministers van Financiën van de eurozone waar een nieuw en derde voorstel van de Griekse regering werd besproken.

Voor de derde keer op twee dagen tijd hebben de ministers van Financiën van de eurozone een teleconferentie gehouden na telkens nieuwe voorstellen van de Griekse regering. Ook vanmiddag had de Griekse premier Alexis Tsipras een brief geschreven. 

Het antwoord van Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, liet Tsipras evenwel weinig illusies. Zo willen de ministers niet opnieuw onderhandelen met Griekenland tot na het referendum over de voorwaarden voor verdere noodhulp zondag.

Bovendien zullen gesprekken over een eventuele nieuwe noodhulp voor Griekenland gekoppeld worden aan het resultaat van het referendum zondag. De eurogroep stuurt op die manier de Griekse premier wandelen.

Veel analisten gaan ervan uit dat de regering-Tsipras zal vallen als de meerderheid van de Grieken JA stemt. De eurogroep zou dan mogelijk liever aan tafel gaan met een andere regering. Als het resultaat NEEN is, wil de eurogroep mogelijk gewoon niet praten.

Intussen heeft de Britse zakenkrant The Financial Times de hand kunnen leggen op de tweede brief van Tsipras van gisteren.  "Griekenland is bereid (dit voorstel) te aanvaarden, mits de volgende amendementen, aanvullingen en verklaringen", schrijft Tsipras. Hij zegt dat zijn nieuwe voorstellen kaderen in de verlenging van het tweede, intussen verstreken programma en zijn aanvraag voor een derde programma.

De aanpassingen die Tsipras voorstelt, wijken op het eerste gezicht niet veel af van het voorstel van Commissie, ECB en IMF. Zo zegt hij bereid te zijn de voorgestelde btw-hervorming helemaal te slikken, behalve het verlaagde tarief voor de eilanden. De aanvullende uitkering voor de laagste pensioenen (het zogenoemde EKAS-systeem) wil Tsipras tegen eind 2019 "uitfaseren".

Merkel fluit Hollande terug

De discussie over de nieuwe Griekse voorstellen heeft ook eventjes tot spanning geleid tussen Duitsland en Frankrijk. Zo vond de Franse president François Hollande dat er meteen opnieuw moest onderhandeld worden met de Grieken zonder te wachten op het referendum.

Dat werd echter meteen afgeketst door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens haar blijft de deur voor gesprekken open, maar zal er niet meer onderhandeld worden tot na het referendum. Merkel heeft het dus blijkbaar gemakkelijk gehaald bij de euroministers van Financiën. 

ECB behoudt steun aan Griekse banken

Deze namiddag waren er trouwens twee belangrijke vergaderingen, naast die van de eurogroep is er ook een bijeenkomst van de ECB, de Europese Centrale Bank. Die houdt de Griekse banken overeind met noodkredieten.

Vanavond heeft het bestuur van de ECB beslist om de noodkredieten voor de Griekse banken onveranderd te houden op 89 miljard euro. De voorbije week was die noodlijn vijf keer opgetrokken ,maar sinds zondag is dat niet meer geval. De noodhulp of "emergency liquidity assistance" (ELA) wordt dus ook niet geschrapt. 

Afgelopen nacht verstreek de deadline voor het terugbetalen van de schuld van bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Muntfonds door Griekenland. De Grieken staan nu officieel te boek als wanbetaler, maar bankroet is het land nog niet.

Grieken in de rij voor pensioen

Talloze Grieken staan intussen in de rij bij de banken om een deel van hun pensioen af te halen. De Griekse overheid heeft beslist dat zowat 1.000 filialen vandaag hun deuren moesten openen voor gepensioneerden zonder bankkaart. De banken in het land werden afgelopen weekend voor minstens een week gesloten om te voorkomen dat nog meer geld naar het buitenland verdwijnt.

De Griekse gepensioneerden krijgen maximaal 120 euro, zowat een vijfde van hun pensioen. Aan de bankautomaten kan al enkele dagen maximaal 60 euro afgehaald worden. In veel automaten is dat in de praktijk 50 euro, omdat de briefjes van 20 euro opraken.

Meest gelezen