Zeldzame groene zandbij opgemerkt

In Beersel is in het kader van een gemeentelijk bijenproject van Natuurpunt een zeldzame groene zandbij gezien. Het is de tweede waarneming in ons land in zeker 20 jaar tijd. Het zou de allereerste keer zijn dat een relatief grote en duurzame populatie van de soort wordt ontdekt.

De groene zandbij is een solitaire bij van ongeveer 7 mm groot. De soort heeft haar naam te danken aan de groenblauwe glans op het lichaam. Deze glans is echter enkel zichtbaar met de juiste lichtinval of met een goede loep. Voorts is de bijensoort weinig opvallend en spaarzaam behaard. De mannetjes hebben wel een opvallende witte tekening op de kop.

De bijensoort gedijt vooral goed op begroeide hellingen, in bermen, taluds, boomgaarden en bosranden. De aanwezigheid van ereprijs, een plant uit de Weegbreefamilie met blauwpaarse bloemen, is cruciaal voor het overleven van de soort.

Drie vindplaatsen

Tijdens een inventarisatie voor het gemeentelijk bijenproject in Beersel werd de groene zandbij een eerste keer ontdekt in de deelgemeente Dworp op 1 mei. Na een eerdere observatie in 2008 in en rond Gent was het nog maar de tweede zekere waarneming van de soort in ons land in bijna 20 jaar tijd. Bovendien ging het deze keer niet om één enkele bij, maar om een relatief grote, duurzame populatie van tientallen nestelende vrouwtjes.

Verdere gerichte zoektochten in de gemeente brachten nog twee nieuwe vindplaatsen aan het licht. De eerste bevond zich op slechts enkele honderden meters van de allereerste locatie en ook hier ging het om een duurzame populatie. De tweede bevond zich enkele kilometers verderop en betrof een enkeling.

Zelf bijen spotten?

Wie zelf op zoek wil gaan naar de groene zandbij, richt zich best op locaties met grote groeiplaatsen ereprijs, zo meldt Natuurpunt. Waarnemingen, liefst met foto, kunnen ingegeven worden op www.waarnemingen.be.

Meest gelezen