Griekse regering vangt bot bij de eurogroep

De ministers van Financiën van de eurozone hebben vanavond de aanvraag van Griekenland voor een verlenging van het huidige noodplan afgewezen. De Griekse premier Alexis Tsipras had de ministers eerder om nieuwe noodhulp gevraagd.

Vandaag verstrijken er twee deadlines. Om middernacht loopt het tweede hulpprogramma van de EU, de ECB en het IMF voor Griekenland af. Tegelijk moet Griekenland dan een schuld van 1,6 miljard euro betalen aan het IMF en dat zal niet gebeuren omdat er geen geld is.  

Vanmiddag heeft de Griekse regering dan een eigen voorstel ingediend bij Europa en het is intussen gepubliceerd door de website politico.eu. In het voorstel vraagt premier Alexis Tsipras (boven) om een nieuw (derde) akkoord met het Europese permanente noodfonds ESM (European Stability Mechanism). Dat fonds zou nog twee jaar de Griekse nood aan financiering voor 30 miljard euro moeten opvangen.

De Griekse aanvraag werd vanavond tijdens een teleconferentie van de eurogroep -de ministers van Financiën van de eurozone- besproken en na afloop afgewezen. 

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem (foto) is het "te laat om het huidige noodplan te verlengen". Bovendien "moet de houding van Griekenland tegenover de schuldeisers en de Europese partners veranderen" en dat lijkt niet het geval, aldus Dijsselbloem. Ook denkt hij dat de voorwaarden voor een nieuw hulpplan "mogelijk strenger zullen zijn dan die voor het huidige plan".

Intussen zou de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis een nieuwe brief met voorstellen hebben verstuurd. Morgenochtend zou de eurogroep die voorstellen bespreken. Wel ziet het er alsmaar meer naar uit dat het geduld van de Europese ministers met de huidige Griekse regering op is en dat dat ook het geval is bij centrumlinkse ministers.

Volgens de premier van euroland Malta Joseph Muscat zou Griekenland zelfs voorgesteld hebben om het voor zondag geplande referendum uit te stellen als de onderhandelingen over noodhulp opnieuw zouden beginnen, maar dat is nog niet bevestigd. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat de deur voor de Grieken openstaat, maar ook dat ze niet meer wil onderhandelen voor het referendum van zondag. Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble geven morgen overigens tekst en uitleg in het Duitse parlement.

Wat vraagt Tsipras?

In de brief aan de eurogroep vraagt de Griekse regering het volgende:

  • financiële steun van het noodfonds ESM voor een periode van twee jaar, enkel te gebruiken voor externe en interne schulden (dus ook pensioenen en ambtenarenwedden)
  • een herschikking van de schulden aan het tijdelijke noodfonds EFSF zodat "de Griekse schuld beheersbaar wordt" (lees: deels kwijtschelding)
  • Athene vraagt eurogroep om het huidige steunplan voor korte tijd te behouden in afwachting van goedkeuring van bovenstaand voorstel om bankroet te vermijden
  • Griekenland hoopt binnen de twee jaar opnieuw toegang te krijgen tot de internationale kapitaalmarkt

Meest gelezen